Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 06 /20:42

Rusija teigia atlikusi su užsienio skola susijusį mokėjimą rubliais

Rusija trečiadienį pareiškė buvusi priversta su užsienio skola susijusį mokėjimą už obligacijas JAV doleriais atlikti rubliais, pakursčiusi rinkose kalbas, jog šaliai, kuri dėl Maskvos invazijos į Ukrainą susidūrė su beprecedentėmis Vakarų sankcijomis, gresia įsipareigojimų neįvykdymas.
Rublis
Rublis / 123RF.com nuotr.

Apie tai buvo paskelbta 42-ąją Rusijos karinės kampanijos provakarietiškoje Ukrainoje dieną. Per šią kampaniją jau žuvo tūkstančiai žmonių, o daugiau kaip 11 mln. gyventojų paliko savo namus arba pabėgo į užsienį, sukėlę didžiausią Europoje pabėgėlių krizę nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Nuo tada, kai prezidentas Vladimiras Putinas vasario 24 dieną pasiuntė savo pajėgas į Ukrainą, Vakarai paskelbė Rusijai virtinę griežtų sankcijų.

Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui JT Saugumo Tarybai pademonstravus siaubingus smurto vaizdus, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) trečiadienį rengė naujas sankcijas Maskvai.

Rusijos finansų ministerija trečiadienį pranešė, jog buvo priversta 649,2 mln. JAV dolerių užsienio skolos turėtojams sumokėti rubliais, nes bankas korespondentas atsisakė vykdyti mokėjimo nurodymus.

Tarptautinės reitingų agentūros jau yra pabloginusios Rusijos kredito reitingus ir įspėjusios, kad su JAV doleriais nominuota skola susijusių mokėjimų vykdymas vietos valiuta reikštų valstybės įsipareigojimų neįvykdymą, kuris Rusijai būtų pirmasis per daug dešimtmečių.

Jungtinės Valstijos nuo pirmadienio uždraudė Rusijai vykdyti skolos mokėjimus naudojant Amerikos bankuose laikomas lėšas, dar padidinusios ekonominį spaudimą Maskvai.

Balandžio 4 dieną „užsienio bankas korespondentas atsisakė vykdyti nurodymus dėl skolos apmokėjimo“ už dvi euroobligacijų emisijas, pareiškė Rusijos finansų ministerija.

„Siekdama įvykdyti Rusijos Federacijos valstybės skolinius įsipareigojimus“, finansų ministerija „buvo priversta kreiptis į vieną Rusijos finansų įstaigą, kad ši atliktų būtinus mokėjimus“.

Finansų ministerija nenurodė, ar mokėjimai rubliais buvo priimti.

„Jeigu Rusija, kaip kad ji buvo įspėjusi, pasitelkdama kovo viduryje parengtą specialią mokėjimo procedūrą mėgins pervesti mokėjimą rubliais už obligacijas, dėl kurių nėra numatyta lėšų grąžinimo rubliais išlygos, tai bus laikoma įsipareigojimų neįvykdymu“, – pareiškė Tarptautinių finansų instituto (IIF) vyriausiojo ekonomisto pavaduotoja Elina Ribakova.

„Putinas varo Rusiją į skurdą“

Kremlius paneigė, kad Rusija gali neįvykdyti skolinių įsipareigojimų užsieniui.

„Rusija turi visus reikalingus išteklius savo skoloms aptarnauti“, – pareiškė žurnalistams Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

„Nėra jokio pagrindo tikrajam įsipareigojimų neįvykdymui.“

Tačiau turto valdymo bendrovės „BlueBay Asset Management“ besivystančių rinkų strategas Timothy Ashas mano, kad Rusijai vargu ar pavyks išvengti valstybės įsipareigojimų neįvykdymo.

„Putinas ilgiems metams varo Rusiją į skurdą“, – pažymėjo jis klientams skirtoje apžvalgoje.

„Įsipareigojimų neįvykdymas galbūt tučtuojau nesužlugdys Rusijos rinkų ir ekonomikos, bet tai turės pražūtingų pasekmių ilgesnės trukmės laikotarpiu“, – parašė jis ir pridūrė, kad bus pakenkta investicijoms, augimui ir gyvenimo lygiui.

Rusija praleido su vidaus skola rubliais susijusius mokėjimus 1998 metais, kai šalyje siautė platesnė finansų krizė, tačiau su užsienio valiuta nominuota skola susijusių įsipareigojimų ji paskutinį kartą nebuvo įvykdžiusi 1918 metais, kai bolševikų revoliucijos lyderis Vladimiras Leninas atsisakė pripažinti nuversto caro režimo įsipareigojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai