Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusijos akcijų rinka grįžo į prieš karą matytą lygį – investuotojai ieško alternatyvų nuvertėjusiam rubliui

Maskvos vertybinių popierių akcijų biržos indeksas grįžo į prieš invaziją į Ukrainą matytą lygį, nes šalies investuotojai mano, kad akcijos šiuo metu yra saugesnė alternatyva už nuvertėjančius rublius, rašo „Business Insider“.
Rusijos akcijų birža
Rusijos akcijų birža / Scanpix/Evgeny Sinitsyn/Xinhua via ZUMA Press

Antradienį „Moex Russia“ indeksas užsidarė ties 3093,64 punkto – tai yra aukščiau nei 2022 m. vasario 24 d., kai Vladimiras Putinas pradėjo invaziją į Ukrainą.

Mažmeniniai investuotojai atsigręžė į šalies akcijų rinką, nes Vakarų sankcijos ir Kremliaus vykdoma kapitalo kontrolė iš esmės privertė juos laikyti pinigus Rusijoje.

Tačiau pastaruoju metu smukęs rublio kursas dar labiau paskatino investuotojus pirkti akcijas, nes vietinėje biržoje yra žaliavų bendrovių, kurios eksporto dėka gauna pajamų užsienio valiuta, teigia „Bloomberg“.

Pirmadienį Maskvos biržoje veikė 1,3 mln. individualių investuotojų – dvigubai daugiau nei praėjusių metų vidurkis, o mažmeniniai prekiautojai sudarė daugiau nei 80 proc. biržos apyvartos, sakoma pranešime.

Tai vyksta tuo metu, kai rublis buvo viena iš blogiausiai 2023 m. pasirodžiusių valiutų, šiais metais praradusi daugiau kaip 20 proc. vertės dolerio atžvilgiu.

Birželio mėnesį, po „Wagner“ žygio Maskvos link, rublio kursas nukrito ir pasiekė žemiausią lygį per 15 mėnesių. Dėl politinio chaoso baimės kai kuriuose Rusijos regionuose užsienio valiutų paklausa šoktelėjo iki 70-80 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas