Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos verslininkai Australijos kovą su rūkymu apskundė Pasaulio prekybos organizacijai

Rusijos verslo atstovai, pasipiktinę Australijos sprendimu uždrausti ant cigarečių pakelių vaizduoti prekės ženklus, laišku kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO). Apie galimybę pasekti Australijos pavyzdžiu uždraudžiant prekių ženklų vaizdavimą ant cigarečių pakelių jau yra paskelbusios Didžioji Britanija, Prancūzija ir keletas kitų šalių. Tuo tarpu Rusijos verslininkai tikina, kad toks Australijos žingsnis gali reikšti pavojingą precedentą ir baigtis prekinių ženklų ant įvairių kitų produktų draudimu, rašo naujienų svetainė izvestia.ru.
Iliustracijos ant Australijoje parduodamų cigarečių pakelių
Iliustracijos ant Australijoje parduodamų cigarečių pakelių / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos pramonininkų ir verslininkų sąjunga (RSPP) teigia, kad Australijos priimtas įstatymas pažeidžia tarptautinės prekybos taisykles ir sudaro „pasaulinį precedentą“ ne tik tabako, bet ir kitų produktų rinkoje.

Pasipiktinę tokiu Australijos sprendimu, į PPO jau kreipėsi Hondūras, Dominikos Respublika, Indonezija ir Kuba.

Remiantis Australijos priimtu sprendimu, visos šioje šalyje parduodamos cigarečių pakuotės privalo būti be prekių ženklų ir tamsiai rudos spalvos.

Remiantis Australijos priimtu sprendimu, visos šioje šalyje parduodamos cigarečių pakuotės privalo būti be prekių ženklų ir tamsiai rudos spalvos. 75 proc. pakuočių ploto užima perspėjimai apie rūkymo žalą bei jį iliustruojančios nuotraukos ir piešiniai.

Cigarečių pavadinimai parašyti vienodu neutraliu baltos spalvos šriftu. Bet kokie kiti cigarečių pakelių pagražinimai yra draudžiami.

Toks draudimas Australijoje buvo įvestas 2013 m. Dabar analogišką draudimą jau planuoja priimti ir Didžioji Britanija bei Prancūzija.

RSPP griežtai pasmerkė vienodų cigarečių pakuočių be prekių ženklų naudojimą.

„Pilnas registruotų prekių ženklų ant pakuočių draudimas atneša žalą tarptautinei prekybai ir prekių ženklams“, – rašoma RSPP laiškė PPO.

Jame priduriama, kad Australijos priimtas įstatymas sukuria pasaulinį precedentą nepagrįstai ir neproporcingai reguliuoti sąlygas verslui.

„Vienodos pakuotės įvedimas Australijoje sukuria neapibrėžtumą platesnio vartojimo prekių rinkose. Viskas, kas vyksta tabako rinkoje, atsitinka ir maisto produktų rinkoje“, – rašoma Rusijos verslininkų laiške PPO.

Be to, Rusijos atstovai aiškina, kad neutralios pakuotės įvedimas neprisideda prie visuomenės sveikatos gerėjimo. To priežastis, anot RSPP, – geresnės sąlygos nelegalias cigaretes platinančioms grupuotėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas