Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusiškos degtinės atsisakė ir „Vynoteka“

Prekybos tinklas „Vynoteka“, kaip ir kiti prekybos tinklai, atsisako rusiškos produkcijos. Čia jau nerasite ne tik Rusijoje ar Baltarusijoje pagaminto alaus, bet ir degtinės. O už Atlanto valdžios atstovai ragina prekybininkus taip pat boikotuoti Rusijoje pagamintą alkoholį, nors dalis su šia šalimi siejamos produkcijos jau nėra gaminama joje.
„Vynoteka“
„Vynoteka“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Reaguodama į tai, kas vyksta Ukrainoje, „Vynoteka“ vienijasi su kitais verslo atstovais, 15min patvirtino prekybos tinklą valdančios bendrovės „Gelsva“ vadovė Aurelija Gumbrevičienė.

„Veiksmus pradėjome jau praėjusią savaitę – buvo stabdomi Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintos produkcijos užsakymai, logistiniai procesai ir visa ko užbaigimas suplanuotas pirmadienį, kai ir parduotuvių lentynose nebeliks minimos produkcijos“, – sakė ji.

Anot A.Gumbrevičienės, Rusijoje ir Baltarusijoje pagaminta produkcija, kuri buvo prekybos tinklo asortimente, tai alkoholiniai gėrimai – didžiąja dalimi degtinės.

„Tačiau prekiavome ir alumi, gaiviaisiai gėrimais, sultimis. Viską sudėjus, tai siekia truputį daugiau nei 1 proc. nuo visos įmonės apyvartos“, – 15min nurodė ji.

JAV ragina neprekiauti rusiška degtine

CNN skelbė, kad Rusijoje gaminamas alkoholis – naujausias augančio pasipriešinimo prieš šalies invaziją į Ukrainą taikinys. Pranešama, kad Jungtinių Valstijų Ohajo, Jutos ir Naujojo Hampšyro valdininkai paragino alkoholio parduotuves išimti iš lentynų Rusijoje pagamintus arba Rusijos prekės ženklu pažymėtus produktus. Šis žingsnis daugiausia nukreiptas prieš degtinę, nes ji labiausiai siejama su šia šalimi.

Jutos gubernatorius Spenceris Coxas šeštadienį pareikalavo, kad valstybinės alkoholio parduotuvės „pašalintų visus Rusijoje pagamintus ir Rusijos prekės ženklu pažymėtus produktus“, aiškindamas, kad Rusijos invazija į Ukrainą yra „šiurkštus žmogaus teisių pažeidimas“.

Panašų pareiškimą padarė ir Naujojo Hampšyro gubernatorius Chrisas Sununu, taip pat prašydamas pašalinti „Rusijoje pagamintus ir Rusijos prekės ženklu pažymėtus alkoholinius gėrimus“.

Šie žingsniai iš esmės yra simboliniai – ir netgi gali nepasiekti numatyto tikslo, nes labai nedaug į Jungtines Valstijas importuojamų prekių ženklų vis dar gaminami Rusijoje.

Organizatorių archyvo nuotr./Stoli Elit
Organizatorių archyvo nuotr./Stoli Elit

Daugelis geriausiai parduodamų degtinės prekių ženklų, kurių kilmės šalis yra Rusija, dabar distiliuojami keliose šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas.

Pavyzdžiui, kai kurių barų savininkai, protestuodami prieš invaziją, atsisako degtinės „Stoli“. Problema ta, kad rusiškas yra tik jos pavadinimas, kuris laisvai verčiamas kaip „sostinė“ dėl jos kilmės Maskvoje. Iš tikrųjų degtinė gaminama Latvijoje, o bendrovės būstinė yra Liuksemburge – NATO narėje, kuri pasisakė prieš Rusijos invaziją. „Stolichnaya“ (arba dabar „Stoli“) yra giliai įsišaknijęs prekės ženklas nuo 1948 metų, be to, buvo sovietinės degtinės etalonu.

Pati „Stoli Group“ savo oficialiame puslapyje rašo, kad kompanija pasisako už taiką Europoje ir solidarizuojasi su Ukrainos žmonėmis.

„Stoli Group“ pareiškime „CNN Business“ teigė, kad „vienareikšmiškai smerkia karinius veiksmus Ukrainoje ir yra pasirengusi paremti Ukrainos žmones, mūsų komandas ir partnerius“.

„Stoli Group“ jau dešimtmečius remia atstumtuosius ir tuos, kuriems gresia nepagrįsta agresija. Dabar esame kartu su visais ukrainiečiais ir rusais, raginančiais siekti taikos“, – CNN sakė bendrovės atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Smirnoff“ degtinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Smirnoff“ degtinė

„Smirnoff“ yra dar vienas prekės ženklas, kuris painiojamas kaip rusiškas. Nors jo paveldas siekia XIX a. Rusiją, bendrovė jau seniai priklauso Didžiosios Britanijos alkoholio milžinei „Diageo“ (DEO) ir yra gaminama Ilinojaus valstijoje.

Ohajo gubernatorius Mike'as DeWine'as savo pareiškimą paskelbė tikslingiau. Šeštadienį jis paprašė beveik 500 valstijos alkoholio parduotuvių „nutraukti visos degtinės, pagamintos „Russian Standard“ – vienintelės užsienyje veikiančios, Rusijai priklausančios degtinės gamyklos, kurios degtinė parduodama Ohajuje – pirkimą ir pardavimą“.

„Russian Standard“ kartu su mažiau žinoma degtine „Green Mark“ yra vieni iš nedaugelio iš Rusijos importuojamų ir Jungtinėse Valstijose parduodamų alkoholio prekės ženklų. Pagrindinė bendrovė „Roust International“ priklauso Rusijos oligarchui Roustamui Tariko, kuriam taip pat priklauso bankas „Russian Standard Bank“.

Teigiama, kad šie boikotai iš esmės yra simboliniai, nes Rusijoje pagaminta degtinė sudaro labai mažą procentą maždaug 7 mlrd. dolerių vertės metinių degtinės pardavimų, kaip teigia Distiliuotų alkoholinių gėrimų taryba (DISCUS), nacionalinė prekybos organizacija, atstovaujanti stipriųjų gėrimų gamintojams.

Mažiau nei 1 proc. Jungtinėse Valstijose suvartojamos degtinės pagaminama Rusijoje. Tiesą sakant, daugiau nei pusė visos šalyje suvartojamos degtinės iš tikrųjų pagaminama čia, rodo pasaulinės alkoholio pardavimus stebinčios įmonės „IWSR Drinks Market Analysis“ duomenys.

Ryšius nutraukia ir kiti prekybininkai

15min primena, kad didelė dalis prekybininkų pranešė nutraukiančios prekybą Rusijoje ir Baltarusijoje pagamintomis prekėmis. Tiesa, daugelio mažmenininkų teigimu, šiose šalyse pagaminta produkcija ir iki šiol sudarė apie 1 proc. visų prekių arba apyvartos.

Tokį sprendimą jau yra priėmusios „Pigu.lt“, „Sanitex“, „Maxima“, „Norfa“, „Iki“, "Rimi", „MV GROUP“ valdoma bendrovė „Mineraliniai vandenys“, „Barbora“, o „Lidl“ tvirtino, kad rusiška ir baltarusiška produkcija neprekiavo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuvos verslas reaguoja į Maskvos agresiją: Rusijoje veiklą stabdo ir „Avia Solutions Group“,

Lietuvos verslo parama Ukrainai plūsta toliau: įdarbins ukrainiečius, uždaro gamyklas Rusijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito