Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
02 01 /12:12

S. Gentvilas: baigtas valstybinės žemės perdavimas savivaldybėms

Nuo šių metų įsigaliojus Žemės įstatymo pataisoms, vasario 1-ąją baigtas valstybinės žemės valdymo perdavimas šalies savivaldybėms, sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr.
Simonas Gentvilas

„Šiandien, vasario pirmąją, mes galime minėti pabaigtą reformą, kur valstybės žemė yra visiškai perduota savivaldybėms. (...) Savivaldybės gavo visus resursus nuo šiandien vykdyti sprendimus“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė S. Gentvilas. 

„Vakar 112 tūkst. hektarų jau suformuota kaip savivaldybėms priklausanti. (...) Žemė perduota visoms savivaldybėms, išskyrus Šalčininkus, kurie vėluoja patys su parašais“, – pridūrė ministras.

Jo teigimu, anksčiau žemėtvarkos procesai strigdavo dėl biurokratinių trikdžių tarp savivaldos ir Nacionalinės žemės tarnybos. 

„Dažnai būdavo tokios situacijos, kad ateina iki sklypo, o sklypo žemėtvarkos visi reikalai sudėti Nacionalinei žemės tarnybai (...). Savivaldybių vizijos, kaip įgyvendinti savo tikslus, užkliūdavo“, – sakė S. Gentvilas.

Anot jo, pertvarka taip pat suteiks skaidrumo.

„Anksčiau buvo taip, kad Nacionalinė žemės tarnyba pati daro, pati save kontroliuoja ir pati save skundžia, tai dabar atlikimas perduotas savivaldai, kontrolė perduota Nacionalinei žemės tarnybai“, – pažymėjo ministras.

„Šiandien bet koks sprendimas savivaldoje yra priimamas, svarbiausi sprendimai yra priimami, visos tarybos, nuoma, panauda, tarybos sprendimu, tai reiškia, kad viešas procesas“, – pridūrė ministras. 

Lietuvos savivaldybių asociacijos laikinasis prezidentas Plungės rajono meras Audrius Klišonis pažymėjo, kad šis pokytis padės į Lietuvą pritraukiant didelius investuotojus. 

„Šis sprendimas, kuris įsigaliojo šiandien, jis duoda mums erdvę darbams. Natūralu, kad investuotojas, kuris ateina į savivaldybę, pas savivaldybės vadovą, išreiškia savo ketinimą. Ir tuomet, kai procedūros užtrunka labai ilgai, investuotojas visuomet turi galimybę pasižiūrėti į kitą savivaldybę arba net į kitą šalį. Šiuo atveju matome, kad šis sprendimas mums duoda galimybę turėti didesnį greitį“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė A. Klišonis.

A. Klišonis pridūrė, kad šiuo sprendimu savivaldybėse galėtų kilti ir nesąžiningų sandorių grėsmė, tačiau tikisi, kad viskas vyks sklandžiai.

Vilniaus vicemeras Andrius Grigonis teigė, kad dabar visi procesai mieste, susiję su žeme, galės vykti greičiau.

„Ilgą laiką (strigdavo sprendimai – BNS), dėl to buvusi tvarka buvo kritikuojama, dėl procedūrų trukmės ir biurokratiškumo ir mes dabar panaikinę vieną grandį sistemoje ir dalį funkcijų perdavę savivaldybėms, tokių kaip įgalinimas, sutikimai, kurie dažnu atveju buvo formalūs ir užtęsdavo procesus mėnesiais, dabar galės būti daromi greičiau“, – sakė A. Grigonis.

Po pustrečių metų trukusio proceso savivaldybėms perduotas maždaug 120 tūkst. hektarų valstybinės žemės valdymas – jos patikėjimo teise valdo 55 tūkst. hektarų suformuotos (45 tūkst. sklypų) ir 67 tūkst. ha nesuformuotos žemės, be to, savivaldybės perėmė dalį NŽT funkcijų ir gali savarankiškai spręsti žemėtvarkos klausimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius