Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sąjungininkės priešinasi JAV planui uždrausti visą Didžiojo septyneto eksportą į Rusiją

Derybose prieš pažangiausių pasaulio šalių – Didžiojo septyneto (G7) – aukščiausiojo lygio susitikimą, ES ir Japonija pasipriešino JAV pasiūlymui G7 šalims uždrausti bet kokį eksportą į Rusiją, rašo „Financial Times“.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Remiantis dokumentais, kuriuos matė „Financial Times“, į Japonijoje vyksiančiam susitikimui rengiamą G7 vadovų pareiškimą įtrauktas įsipareigojimas pakeisti dabar galiojančias atskirų sektorių sankcijas Rusijai visišku eksporto į šią šalį draudimu, paliekant kelias išimtis. Tos išimtys galiotų žemės ūkio, medicinos ir kai kuriems kitiems produktams.

Pasak dviejų leidinio kalbintų pareigūnų, pasiūlymą pateikė JAV. Vašingtone didėja nusivylimas esama sistema, kurioje yra spragų, leidžiančių Rusijai toliau importuoti vakarietiškas technologijas.

Tačiau Japonijos ir ES šalių atstovai praėjusią savaitę vykusiame parengiamajame susitikime teigė, kad toks žingsnis būtų neįmanomas, sakė trys su diskusijomis supažindinti asmenys.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo taryba atsisakė komentuoti pokalbius su G7 partneriais, tačiau pareiškė, kad JAV „ir toliau ieškos būdų, kaip priversti Rusiją būti atsakinga“.

JAV, Jungtinė Karalystė, ES ir kitos sąjungininkės daugiausia dėmesio skiria sankcijų Rusijai išvengimui ir jų apėjimui trečiosiose šalyse, didindamos spaudimą tokioms valstybėms kaip Turkija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Centrinės Azijos šalys, kurios po Vakarų sankcijų įvedimo padidino prekybą su Rusija.

G7 vadovai gegužės 19 d. susitiks Japonijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas