Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sankcijų metais Rusija užsienyje susikrovė 80 mlrd. dolerių grynųjų pinigų atsargas

Rusijai pavyko išsaugoti užsienyje maždaug trečdalį iš 227 mlrd. dolerių, kuriuos ji pernai uždirbo iš savo žaliavų eksporto, praneša "Bloomberg".
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Remiantis „Bloomberg Economics“ vertinimu, apie 80 mlrd. dolerių yra išsklaidyti tarp turimų grynųjų pinigų, nekilnojamojo turto ir investicijų į filialus užsienyje.

Šios lėšos sudaro šešėlines atsargas, kurios yra šalutinis rekordinio einamosios sąskaitos pertekliaus (eksporto ir importo skirtumas), padėjusio išlaikyti Kremliaus finansus nuo 2022 m. vasario mėn. įvykdyto išpuolio prieš Ukrainą, produktas.

„Dėl to, kad Europa delsė nukreipti dėmesį į Rusijos energetikos sektorių, Kremlius galėjo sukaupti vieną didžiausių einamosios sąskaitos perteklių savo istorijoje. Tai de facto paneigė centrinio banko turto įšaldymo 2022 m. kovo mėn. poveikį, nes Rusija galėjo susigrąžinti tai, ką prarado“, – sakė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto ekonomistė Marija Šagina.

Rusijos lėšų užsienyje likimui skiriama vis daugiau dėmesio, nes kai kurios šalys, pavyzdžiui Kanada ir Vokietija, kelia idėją panaudoti milijardus įšaldyto Rusijos turto Ukrainos atstatymui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas