Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savarankiškai dirbanti suglumo: tik dabar sužinojo, kad 260 eurų išmokų nebegaus

15min skaitytoja teigia tik dabar sužinojusi, kad lauktos 260 eurų išmokos, kuri buvo mokama per karantiną, už liepos ir rugpjūčio mėnesius negaus. Ji sako buvusi suklaidinta: apie šį sprendimą už tai atsakingos institucijos asmeniškai informavo tik pastarosiomis dienomis, o Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) tinklalapyje pateikiama informacija – prieštaringa. Ministerija primena, kad atšaukus karantiną neliko ir karantino ribojimų, tad šios išmokos nebepriklauso. Visgi neatnaujinusieji veiklos gali pretenduoti į kitą paramą.
Pinigai
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Veiklos suvaržymų dėl karantino patyrę savarankiškai dirbantys asmenys galėjo pretenduoti į 260 eurų išmoką.

Atšaukus karantiną nuo liepos 1 dienos, nuspręsta nebemokėti ir šios išmokos – paskutinis išmokos mokėjimas už birželį buvo atliktas iki liepos 31 dienos. Tačiau aiškėja, kad apie tokią tvarką kai kurie savarankiškai dirbantieji sužinojo tik dabar.

123rf.com/Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi
123rf.com/Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi

Į 15min paskambinusi Laima (tikras vardas redakcijai žinomas) pasakojo, kad laišką, kuriame pranešama, kad išmoka, nutraukus karantiną, sustabdyta, ji gavo tik praėjusį sekmadienį, rugpjūčio 15 dieną.

Užimtumo tarnybos laiške teigiama, jog birželio 30-oji yra paskutinė diena, už kurią nuo karantino suvaržymų nukentėję savarankiškai dirbantys asmenys gaus išmoką.

Tačiau skaitytoja, remdamasi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) puslapyje pateikta informacija, vylėsi šią išmoką gauti ir už liepos bei rugpjūčio mėnesius.

„SADM puslapyje prie dažniausiai užduodamų klausimų apie COVID-19 pandemiją yra 30 ir 31 punktas, kur labai aiškiai yra parašyta informacija, kuria savarankiškai dirbantys asmenys vadovavosi ir turėjo atitinkamus lūkesčius. Prie 31 punkto nurodoma, kad išmoka mokama iki rugpjūčio 31 dienos, prie 30 punkto rašoma, kad išmoka siekia 260 eurų ir reikia atitikti tam tikras sąlygas“, – 15min pasakojo Laima.

Patikrinus SADM puslapį, matyti, kad ministerija dažniausiai užduodamų klausimų skiltyje išties dar pirmadienį pateikė informaciją, jog karantinui pasibaigus išmoka dirbantiems savarankiškai bus mokama iki rugpjūčio 31 dienos.

Išmokų savarankiškiems darbuotojams tvarka
Išmokų savarankiškiems darbuotojams tvarka

Tačiau birželio 28 dieną ministerijos paskelbtame pranešime spaudai pranešama, kad atšaukus karantiną dirbančius savarankiškai paskutinė parama, mokama už birželį, pasieks liepą, o už liepos ir rugpjūčio mėnesius išmokos mokamos nebus.

„Atšaukus karantiną, dirbančius savarankiškai paskutinė parama pasieks liepos mėnesį (mokama už birželį), – 260 eurų išmoka. Už liepos ir rugpjūčio mėnesius išmokos mokamos nebus. Veiklą išregistravę dirbantys savarankiškai galės pretenduoti į darbo paieškos išmoką“, – pranešė SADM.

Skaitytoja stebėjosi, jog laišką, kuriame pranešama apie išmokos sustabdymą, Užimtumo tarnyba atsiuntė tik rugpjūčio mėnesį, nors sprendimas priimtas jau birželio pabaigoje.

Christian Dubovan nuotr./ Unsplash nuotr./Pinigai
Christian Dubovan nuotr./ Unsplash nuotr./Pinigai

„Net nežinau, kaip jaustis. Gal tas nutarimas priimtas nežinia kada, bet jis priimtas labai patyliukais. Apie tai, kad sprendimas priimtas, negavome jokios žinutės ar informacijos. Pranešta tik tada, kai išmokos jau nebemokamos“, – stebėjosi skaitytoja.

Laima tikino, kad ministerija pateikė klaidinančią informaciją, kuria remdamiesi savarankiškai dirbantieji dar du mėnesius tikėjosi gauti išmokas.

„Visą laiką matėme tą informaciją, kad atitinkame sąlygas ir gausime tą išmoką. Buvome klaidinami ir mulkinami ministerijos. Pinigai yra dideli. Jeigu paskaičiuosime Lietuvos mastu, tai kiek yra savarankiškai dirbančių asmenų? Man įdomu, kur tie pinigai dingo“, – svarstė moteris.

Tuo metu Užimtumo tarnyba 15min nurodė, kad apie tai, jog, atšaukus karantiną bei atlaisvinus jo metu buvusius apribojimus išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims nebebus mokama, tarnyba savo internetinėje svetainėje ir feisbuke paskelbė liepos 1 dieną.

„Apie paramos nutraukimą asmenys papildomai informuojami ir registracijos Užimtumo tarnyboje metu nurodyta nuotolinio aptarnavimo priemone“, – informavo įstaiga.

SADM: neatnaujinusiems veiklas buvo numatyta papildoma parama

Tuo metu SADM aiškino, kad savarankiškai dirbantiems teikta parama buvo susieta su karantino metu apribotomis veiklomis. Laisvėjant apribojimams, gavėjų sąrašas buvo susiaurintas nuo birželio 1 dienos, tačiau, anot institucijos, paramą vis dar galėjo gauti visi, kurių pajamos 2020 metais sumažėjo 30 ir daugiau proc., palyginti su 2019 metais.

„Šių metų gegužės 27 dieną buvo priimtas Užimtumo įstatymo pakeitimas, kuris numatė, kad išmoka mokama iki karantino pabaigos, bet ne ilgiau kaip iki šių metų rugpjūčio 31 dienos. Liepos 1 dienos atšaukus karantiną šalyje, neliko ir karantino veiklos ribojimų, todėl 260 eurų dydžio išmokos savarankiškai dirbantiems už liepos ir rugpjūčio mėnesius nepriklauso. Išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims mokama už praėjusį mėnesį, todėl paskutiniai mokėjimai už birželį sąskaitas pasiekė liepos mėnesį“, – tikino ministerija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Ministerija taip pat sakė besitikinti, kad dauguma savarankiškai dirbančių asmenų jau atnaujino veiklą ir gali veikti be paramos. Kitu atveju jie galėjo kreiptis dėl papildomos paramos.

„Kita vertus, savarankiškai dirbantiems asmenims, kurie iki šiol neatnaujino veiklos, įstatymo pakeitimu buvo numatyta papildoma parama. Tokie asmenys nuo liepos 1 dienos galėjo registruotis Užimtumo tarnyboje ir gauti 212 eurų darbo paieškos išmoką, kuri mokama iki rugpjūčio 31 dienos“, – informavo SADM.

Pasak institucijos, informacija apie išmokų pokyčius, taip pat ir dirbantiems savarankiškai, nuo liepos 1 dienos buvo paviešinta ministerijos svetainėje ir feisbuko paskyroje.

SADM duomenimis, nuo sausio mėnesio išmokas gavo apie 65 tūkst. žmonių kiekvieną mėnesį, o birželį, atlaisvinus vis daugiau ribojamų veiklų, išmoką gavo beveik 60 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas