Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 24 /10:37

SEB nekeičia Lietuvos BVP prognozių – šiemet augs 0,1 proc.

SEB bankas teigia, jog praėjusių metų pabaiga ir šių metų pradžia didesnių staigmenų nepateikė, todėl bankas nekeičia prieš du mėnesius skelbtos šių metų Lietuvos BVP ir infliacijos prognozės.
„SEB“ bankas
„SEB“ bankas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

SEB prognozuoja, kad Lietuvos ekonomika šiemet turėtų augti 0,1 proc., o kitąmet – 3,5 procento.

Banko vertinimu, vidutinė metinė infliacija, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą, šiemet bus 9 proc., o 2024 metais – 2 procentai.

„BVP augimo prognozė paremta tuo, kad, priešingai negu ankstesniais dvejais metais, kai pramonė buvo ūkio plėtros šaltinis, šiemet šiame sektoriuje sukuriama pridėtinė vertė nedidės. Naujausios pramonės įmonių apklausos rodo, kad įmonių dabartiniai gamybos ir eksporto užsakymai yra istoriškai nedideli, o tai įspėja, kad pirmą pusmetį metinis pramonės produkcijos pokytis lyginamosiomis kainomis gali būti ir neigiamas“, – pranešime teigė SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas.

Pasak jo, pirmąjį pusmetį neigiamos įtakos BVP darys ir metinis namų ūkių vartojimo nuosmukis, nes infliacija vis dar bus didesnė negu gyventojų pajamų pokytis.

Banko vertinimu, vidutinė metinė infliacija, apskaičiuota pagal suderintą vartotojų kainų indeksą, šiemet bus 9 proc., o 2024 metais – 2 procentai.

Prognozuojama, jog jau birželį vidutinė metinė infliacija sumažės iki mažiau nei 10 proc. ir antrąjį pusmetį bus vienaženklė, dėl ko realusis namų ūkių vartojimo pokytis turėtų vėl būti teigiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas