Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 10 /11:42

SEB sumažino šių metų BVP prognozę – smuks 1,5 proc.

Bankas SEB sumažino šių metų Lietuvos ekonomikos prognozes bei nepakeitė kitų metų prognozių.
Pinigai
Pinigai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

SEB banko ekonomistų paskelbtoje „Nordic Outlook“ apžvalgoje rašoma, kad Lietuvos BVP šiemet susitrauks 1,5 proc., o kitais metais augs 3 proc.

Rugpjūčio pabaigoje SEB prognozavo 1,3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) nuosmukį šiemet ir 3 proc. augimą 2021-aisiais.

„Rizikos vienareikšmiškai yra į apačią, pagal tai, kaip vystysis epidemiologinė situacija. Jei po trijų savaičių turėsime dar griežtesnį karantiną, tai tos prognozės bus pernelyg optimistinės ir gali būti, kad smukimas bus arčiau 2 proc.“, – pristatydamas naujausias ekonomikos prognozes sakė SEB ekonomistas Tadas Povilauskas.

Tačiau jis pabrėžia, kad kol kas karantino ribojimai visoje Europoje yra švelnesni nei pavasarį, o Lietuvai itin svarbaus pramonės sektoriaus nuotaikos tebėra neblogos.

„Jei gamyba pavasarį smuko, aišku, smukimas nebuvo toks didelis kaip paslaugų sektoriaus, bet naujausios apklausos rodo, jog gamybininkai pakankamai normaliai vertina artimiausių mėnesių veiklos apimčių tendencijas“, – sakė ekonomistas.

„Lietuvoje pramonė sudaro apie 20 proc. BVP, tai mums kaip šaliai, kur pramonė turi nemažą įtaką, tai yra geras ženklas“, – pridūrė jis.

Anot jo, ribojimai paveiks ir mažmeninės prekybos sektorių, tačiau gyventojų prisitaikymas prie situacijos lems, kad rezultatas turėtų būti „arti nulio“.

„Mažmeninė prekyba balansuos tarp augimo ir smukimo, bet nemanome, kad bus toks smukimas, kaip antrąjį ketvirtį. Akivaizdžiai tęsis tendencija, kad kai žmonės negali leisti pinigų paslaugoms, jie leis prekėms“, – teigė SEB ekonomistas.

Pasak T.Povilausko, į Europą atėjus antrąjai koronaviruso bangai, SEB ekonomikos atsigavimo prognozes „perkėlė keliais ketvirčiais į priekį“ – 2022-aisiais banko ekonomistai Lietuvai prognozuoja 3,3 proc. augimą, kai ankstesnėje prognozėje buvo prognozuojamas 3 proc. augimas.

SEB ekonomistai prognozuoja, kad infliacija pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) Lietuvoje šiemet turėtų būti 1,1 proc., kitais metais turėtų paspartėti iki 2 proc., dar kitais – iki 2,4 proc.

„Nordic Outlook“ leidinyje pabrėžiama, kad vidurtiniai atlyginimai Lietuvoje trečiąjį ketvirtį atsigavo „netikėtai sparčiai“, dėl ko atlyginimų augimo prognozė šiems metams padidinta iki 7 porc.

Tačiau kitais metais SEB mano, kad vidutinio atlyginimo augimas šalyje sulėtės iki 4,5 proc., nes minimali alga (MMA) viešajame sektoriuje kitąmet turėtų augti daug lėčiau, nei 2020-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai