Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas apsispręs dėl investicinės sąskaitos įteisinimo

Seimas antradienį apsispręs, ar keisti pajamų iš finansinių investicijų apmokestinimo tvarką ir sudaryti sąlygas gyventojams patogiau investuoti į įvairius finansų rinkose platinamus produktus – nuo akcijų iki taupymo lakštų. 
Pinigai
Pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Nuo 2025 metų ketinama įvesti investicinę sąskaitą, kuri sudarytų galimybes šalies gyventojams vykdyti tęstines investicijas į tam tikrus biržose platinamus vertybinius popierius (akcijas, obligacijas) ar kitas investavimo priemones (kolektyvinio investavimo vertybinius popierius, tam tikras išvestines finansines priemones, per sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimo platformas platinamas priemones, Lietuvos ir užsienio valstybių vyriausybių taupymo lakštus), gyventojų pajamų mokestį mokant tik nuo gautos investicinės grąžos, kuri panaudojama ne reinvestavimui, o kitiems tikslams. 

Seimas antradienį balsuoja dėl tokių Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisų, numatančių, kad būtų apmokestinamas tik galutinis investavimo rezultatas – iš sąskaitos išsiimtos uždirbto pelno lėšos. Tikimasi, kad tai turėtų palengvinti ir paskatinti investavimą.

Pristatant šiuos pakeitimus Seimui, Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mindaugas Lingė aiškino, kad jie pagerintų investicijų klimatą, didintų žmonių finansinį raštingumą. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad investicinė sąskaita prisidėtų prie finansų sistemos augimo. Gyventojai bankuose laiko daugiau nei 22 mlrd. eurų, todėl ministrė tikisi, kad investicinė sąskaita „išjudins“ bent dalį šių santaupų ir jos bus investuotos.

Pasak jos, tokios sąskaitos tikslas – sukurti patogesnę ir patrauklesnę aplinką smulkesniems investuotojoms, atleidžiant juos nuo pajamų mokesčio už pelną, jei jis bus reinvestuojamas per šią sąskaitą toliau. 

Gyventojai neprivalėtų atidaryti specialios sąskaitos, investicine sąskaita siūloma laikyti bet kurią gyventojo mokesčių administratoriui deklaruotą sąskaitą, kurios lėšas gyventojas naudotų tik investicijoms į finansinius produktus.

Tais atvejais, kai žmogus kaip investicines sąskaitas deklaruotų kelias sąskaitas, per šias sąskaitas gautų investicijų rezultatas būtų apskaičiuojamas bendrai. 

Per investicinę sąskaitą galimų investuoti lėšų suma nebūtų ribojama.   

Pataisomis, be kita ko, taip pat siūloma palaipsniui atsisakyti lengvatų ilgalaikio draudimo ir trečios pakopos pensijų įmokoms, t. y. lengvatą taikyti ateinančius 10 metų iki 2024 metų pabaigos sudarytoms gyvybės draudimo ar pensijų kaupimo sutartims.

Investicinės sąskaitos modelį siūlančias įteisinti pataisas teikia finansų, aplinkos ir žemės ūkio ministrai G. Skaistė, Simonas Gentvilas, Kęstutis Navickas, M. Lingė, socialdemokratas Gintautas Paluckas, demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevicius ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė. 

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas