Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas galutinai pritarė sporto finansavimo pokyčiams, tačiau netrūko ir priekaištų

Parlamentarai ketvirtadienį priėmė galutinį sprendimą dėl sporto finansavimo pokyčių: loterijų organizatoriai nuo 2022 metų liepos į biudžetą turės mokėti 13 proc. išplatintų bilietų vertės mokestį. Už tai, kad pataisos būtų priimtos, balsavo 85 Seimo nariai, „prieš“ buvo 5, susilaikė 28. Socialdemokratų frakcija pataisoms negailėjo kritikos, o jos seniūnas Algirdas Sysas sprendimą vadino „dar viena juoda diena“ Lietuvos sportui.
Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir „Olifėjos“ biurai
Lietuvos tautinio olimpinio komiteto ir „Olifėjos“ biurai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Pagal ligšiolinę tvarką loterijų bendrovės 5 proc. nominaliosios išplatintų loterijos bilietų vertės perveda į biudžetą, o 8 proc. – paramai, kurios didžioji dalis keliauja Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui (LTOK).

Nuo kitų metų vidurio loterijų bendrovės visus 13 proc. turės pervesti į biudžetą, o LTOK ir Lietuvos paralimpinis komitetas bus finansuojami iš biudžeto.

Didžiausia loterijų organizatorė yra „Olifėja“ (75 proc. rinkos), kurios 51 proc. akcijų valdo LTOK. „Olifėja“ 8 proc. nuo kiekvieno bilieto vertės skiria paramos gavėjui – LTOK.

Pataisoms – socialdemokratų kritika

Pataisas inicijavęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pakartojo, kad Lietuvoje veikiantis loterijų verslo modelis yra unikalus.

„Didžiausias loterijų organizatorius yra LTOK, kuris įstatymo numatytus mokesčius moka ne į biudžetą, o perveda sau kaip paramą ir tokiu būdu išvengia valstybės kontrolės, viešųjų pirkimų ir veiklos atskaitomybės“, – akcentavo M.Majauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Pasak politiko, šis sprendimas leis aukšto meistriškumo sportą „pagaliau paversti valstybės politikos, o ne loterijų verslo dalimi.“

„Tai reikštų didesnį finansavimą sportui, sporto federacijoms ir didesnį finansavimą sportininkų stipendijoms“, – sakė jis.

Tačiau socialdemokratų frakcijos seniūnas A.Sysas vadino įstatymo priėmimą „dar viena juoda diena Lietuvos sportui.“

„Ar nebus taip, kad po ketverių metų tie, kurie dabar balsuos už šį įstatymą, atgailaus taip, kaip dabar kai kurie „valstiečiai“ atgailauja dėl to, ką padarė praėjusioje kadencijoje, kai panaikino Kūno kultūros ir sporto departamentą ir kitus dalykus“, – kritikos negailėjo A.Sysas.

Anot jo, pirmiausia reikia sutvarkyti, kad valstybė laiku finansuotų sporto organizacijas, o ne „nuo balandžio mėnesio.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

Tuo metu konservatorių frakcijos narys Audrius Petrošius ragino pataisas palaikyti.

„Iki šiol veikusi sistema egzistavo su viena tiesa ir vienu šeimininku. Nėra normali situacija, kai LTOK didele dalimi valdo lošimų verslą ir pats sau skirsto paramą“, – pastebėjo Seimo narys.

O socialdemokratų frakcijos narys Julius Sabatauskas pritarė A.Syso išsakytai kritikai, tvirtindamas, kad ankstesnės reformos sporto srityje nuvedė į jo žlugdymą. Jis taip pat kritikavo tai, jog Švietimo, mokslo ir sporto ministerijoje, pasak politiko, sporto reikalais užsiima vos keli žmonės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Julius Sabatauskas

„Situacija dėl procentų nuo gaunamų pajamų iš loterijų susiklostė, nes kažkada LTOK inicijavo tokį dalyką matydamas, kad valstybė nesugeba ar nenori padėti sportui. Dabar atsirado Seimo narių iniciatyva tuos procentus atimti iš LTOK, puikiai žinant, kad (...) iki šiol pinigai geriausiu atveju federacijas pasiekdavo balandžio mėnesį“, – kalbėjo J.Sabatauskas.

LTOK siūlomą tvarką vadino neaiškia

LTOK atstovai anksčiau komentavo, kad šiame siūlyme įžvelgia per daug neapibrėžtumo ir neaiškumo.

„LTOK valdo kontrolinį „Olifėja“ akcijų paketą, kurios platinamus bilietus pirkdami šalies gyventojai tiesiogiai prisideda prie paramos olimpiečiams. Šis modelis yra aiškus, suprantamas ir konkretus. O teikiama iniciatyva keisti esamą praktiką toliau lieka neaiški“, – anksčiau kalbėjo LTOK komunikacijos vadovė Lina Motužytė.

Tuo metu Lietuvos paralimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius anksčiau prašė patvirtinti, kad finansavimas neįgaliųjų sportui nemažės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas