Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimas įteisino šilumos ūkio specialiuosius ir investicinius planus

Savivaldybės turės nustatyti šilumos ūkio valdymo planus dešimčiai metų ar ilgiau, taip pat nurodyti, ko imsis, kad 2030 metais „žalioji“ šiluma sudarytų 90 proc., namų ūkiuose – 80 proc., o 2040 metais – 100 procentų.
Rytinis Seimo posėdis
Rytinis Seimo posėdis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Seimas Verslas

Šilumos tiekėjai turės parengti bent 10 metų plėtros investicinius planus, kuriuos tvirtintų savivaldybės. Tokie planai turės būti atnaujinami ne rečiau kaip kas trejus metus.

Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė tokioms Šilumos ūkio įstatymo pataisoms. Už balsavo 122 Seimo nariai, prieš nebuvo o šeši susilaikė.

Liberalas Romualdas Vaitkus pabrėžė, kad pataisomis taip pat aiškiau reglamentuojama atliekinės šilumos gamyba.

„Tai ypač šiuo metu svarbu kalbėti, nes yra daug bendrovių, įmonių, prekybos centrų, organizacijų, duomenų centrų, dideli energetikos koncernų, ta pati „Mažeikių nafta“ („Orlen Lietuva“ – BNS), kuri turi daug atliekinės šilumos ir gali efektyviai ją panaudoti energetikos sektoriuje ir taip sprendžiant atliekinės šilumos supirkimo klausimą“, – kalbėjo jis.

Tuo metu Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Artūras Skardžius piktinosi, kad pataisomis įteisinta galimybė išpūsti kainas vartotojams.

Jis priekaištavo, kad patikimą ir kokybišką šilumos tiekimą vartotojams leista užtikrinti ne mažiausiomis sąnaudomis, kaip buvo numatyta iki šiol, o pagrįstomis būtinosiomis sąnaudomis.

Pasak A.Skardžiaus, tai bus landa šilumininkams.

„Verslas, kuris konkuruoja dėl šilumos tiekimo, galės suderinęs su savivaldybe tas kainas išpūsti. Ir čia, manau, kad yra toks esminis skirtumas nuo buvusio reglamentavimo“, – teigė A.Skardžius.

„Panašiai, kaip elektros energetikoje, tai šilumos tiekime atsiranda galimybė išpūsti kainas vartotojams. Manau, kad tikrai šilumos tiekėjai susitarę su kolegomis savivaldybėse pasinaudos šia esmine nuostata“, – pridūrė jis.

A.Skardžius taip pat piktinosi, kad į įstatymą neįrašyta nuostata dėl šilumos gamybos iš kietojo atgautojo kuro : „Turime mechaninio, biologinio apdorojimo įrenginius, išleidome jiems milijardą eurų, visiems dešimčiai įrenginių, mokame didžiulis kaštus, atseit, tvarko atliekas. Bet jie nepagamina kieto atgauto kuro, nes jis nėra sertifikuotas. Ir čia mes galėtume turėti pigią šilumą“, – tvirtino A.Skardžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas