Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas nepritarė siūlomoms pataisoms dėl nuotolinio darbo išlaidų kompensavimo

Seimui ketvirtadienį pateiktos Darbo kodekso 52 straipsnio pataisos, įpareigojančios darbdavius su darbuotojais susitarti dėl padidėjusių išlaidų internetinio ryšio paslaugoms, taip pat elektros, šildymo ir vandens, naudojamo darbo reikmėms, vartojimo išlaidų kompensavimo, kai dirbama nuotoliu. Po balsavimo Seime projektas grąžintas tobulinti.
Darbas iš namų
Darbas iš namų / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Darbo kodeksas

Dėl projekto balsavo 70 Seimo narių: už - 29, prieš - 11, susilaikė 30. Įstatymo projektui po pateikimo nebuvo pritarta.

Dabar Darbo kodekso 52 straipsnis numato, kad jeigu dirbdamas nuotoliniu būdu darbuotojas patiria papildomų išlaidų, susijusių su jo darbu, darbo priemonių įsigijimu, įsirengimu ir naudojimu, jos privalo būti kompensuotos. Dėl kompensacijos detalių darbuotojas ir darbdavys susitaria tarpusavyje.

„Esamas teisinis reguliavimas labiau yra palankus darbdaviams, kadangi jame nėra konkretizuojama, už kokias patiriamas išlaidas turėtų būti kompensuojama“, – pristatydamas siūlomas Darbo kodekso pataisas sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Algirdas Stončaitis

Jis teigė, kad šiuo pasiūlymu yra tiesiog sukonkretinamos išlaidų rūšys. „Kadangi bet kokiu atveju nuotolinis darbas yra darbdavio ir darbuotojo susitarimas, jame turėtų būti konkretizuotos šios kompensavimo galimybės“, – kalbėjo parlamentaras.

Sulaukęs kitų Seimo narių klausimų, kaip, pavyzdžiui, reikėtų kompensuoti interneto išlaidas, už kurį vartotojai įprastai moka fiksuotą mokestį nepriklausomai nuo sunaudojamų duomenų, A.Stončaitis patikslino, kad naujasis kodekso pakeitimas nenustatytų tvarkos kaip turėtų būti kompensuojama darbuotojui, tačiau konkretizuotų sritis, dėl kurių geranoriškai turėtų susitarti darbdavys ir darbuotojas.

Parlamentaras konservatorius Vytautas Juozapaitis A.Stončaičio klausė, ar tokiu pasiūlymu galės pasinaudoti ir Seimo nariai, trečiadieniais neretai dalyvaujantys nuotoliniuose posėdžiuose iš namų.

„Ar mes galėsime pateikti savo sąskaitas už elektrą, už vandenį, ar vis dėlto Seimo nariai bus diskriminuojami šiuo atžvilgiu?“, – klausė jis.

A.Stončaitis tokios galimybės neatmetė, tačiau pabrėžė, kad tai yra darbuotojo ir darbdavio susitarimo reikalas.

Parlamentaras Kęstutis Masiulis kolegos pasiūlymą vadino juokingu. „Kompensuoti už nuleistą vandenį – juokinga, už sunaudotą elektrą, kai tu kompiuterį įsijungei, smulkmenos tokios. O kada tas žmogus nevažiuoja automobiliu ir sutaupė daug daugiau benzino, ir gali vaiką paglostyti savo nevedęs į darželį. Tai yra irgi geriau“, – kalbėjo parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant