Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 12 05 /12:21

Seimo opozicija žada nepalaikyti biudžeto projekto

Seimui antradienį ketinant apsispręsti dėl 2024 metų valstybės biudžeto projekto, jo žada nepalaikyti viso opozicinės – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) bei Lietuvos socialdemokratų partijos – frakcijos.

Pasak socialdemokrato Algirdo Syso, augant poreikiui finansuoti viešąjį sektorių, papildomų lėšų tam nenumatyta.

„Mes nepritarsime tam biudžetui, kadangi didžiausia problema yra didėjantis įsiskolinimas, nes išlaidos viršija pajamas jau 14 proc., mokesčių reforma nepadaryta“, – žurnalistams Seime antradienį sakė A. Sysas.

„Nauji įstatymai, kuriuos mes šiomis dienomis svarstome Seime, komitetuose, deda prievolę būsimoms Vyriausybėms, nes išlaidos vėl toliau didės“, – pridūrė jis.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis biudžetą vadina netvariu ir neatspindinčiu lūkesčių.

„Mes matome besitęsiantį mokytojų streiką, netenkina, kaip vykdomas susitarimas švietimo srityje. Mes matome apgailėtiną kultūros sektoriaus finansavimą. Taip, ta programa yra patvirtinta prieš keletą metų, bet tas didėjimas, kuris buvo kažkada numatytas, šiandien visiškai neatitinka jokių realijų“, – žurnalistams Seime antradienį sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, pensijų didinimas įvertinus kainų indeksą bei infliaciją taip pat „neatliepia lūkesčių“.

„Matome apverktiną, apgailėtiną mūsų infrastruktūros būklę – ar tai būtų tie patys keliai, ar elektros perdavimo linijos ir kita susijusi infrastruktūra, tai čia irgi yra iš esmės neatliepta“, – kalbėjo S. Skvernelis.

„Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius anksčiau antradienį teigė, kad biudžeto projekto frakcija nepalaikys.

Anot S. Skvernelio, biudžeto projekte taip pat nėra tvaraus pajamų surinkimo modelio.

„Nepadaryta mokestinė reforma, kuri neleidžia tikėtis, kad net ir tos biudžeto pajamos, kurios yra suplanuotos, yra labiau optimistinės ir panašu, kad tiesiog jis (biudžetas – BNS) gali būti net neįgyvendintas“, – teigė S. Skvernelis.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė sako, jog biudžeto išlaidos didėja, tačiau papildomų šaltinių joms neatsirado.

„Skola keliasi toliau, skolos aptarnavimo mokesčiai ir taip toliau. Skambiai žadėta mokesčių reforma taip ir nebuvo įgyvendinta ir kitų šaltinių neatsirado, išlaidos tik didėja“, – žurnalistams Seime antradienį sakė „valstiečių“ frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė.

„Aptarnavimo skola kitais ir dar kitais metais tik didės, o fiskalinė drausmė tik griežtės, todėl (biudžeto projektui – BNS) negalime pritarti“, – pridūrė ji.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pirmadienį sakė tikinti, kad biudžetas bus priimtas – anot jos, valdančioji koalicija turėtų vieningai jį palaikyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas