Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Seimo vadovė: šeimos mokesčio lengvatos įvedimas pareikalautų nemažai papildomų išlaidų

Šeimos mokesčio lengvatos įvedimas, paliekant ir vaiko pinigus, pareikalautų nemažai papildomų išlaidų, sako Seimo vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen.
Vaiko pinigai
Vaiko pinigai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kalbant apie neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD – BNS) didinimą vaikus auginančios šeimoms, prieš kelerius metus buvo nueita kitu keliu, vaiko pinigų keliu. Dabar prezidento siūloma išlaikyti ir vaiko pinigus, ir papildomą NPD numatyti. Na, tai, suprantama, pareikalautų nemažai papildomų išlaidų ir vėlgi Seimui reikės apsispręsti, kuriems iš pasiūlymų yra galimybė pritarti, yra resursų, o kurie turės palaukti ateities“, – antradienį transliuotoje LRT laidoje „Dienos tema“ sakė Seimo pirmininkė.

Ji kalbėjo mananti, kad tai būtų našta valstybės finansams.

„Kaip ir sakiau po susitikimo su prezidentu, šių metų biudžetas yra rinkiminis ir tikrai bus nemažai pasiūlymų, kuriuos reikia suderinti su realiomis valstybės finansinėmis galimybėmis“, – pridūrė V.Čmilytė-Nielsen.

Prezidento patarėja Irena Segalovičienė praėjusią savaitę teigė, kad siekiant mažinti pajamų nelygybę prezidentas Gitanas Nausėda teiks įstatymo pataisas ir siūlys įvesti šeimos mokesčio lengvatą, paliekant ir vaiko pinigus.

Antradienį šalies vadovo patarėjas Vaidas Augustinavičius kalbėjo, kad papildomas NPD tėvams galėtų siekti 87 eurus.

Anot jo, ši lengvata valstybės biudžetui galėtų kainuoti 60 mln. eurų kasmet, o ši suma būtų mažesnė nei planuojamos pajamos iš Vyriausybės siūlomo didelių pajamų apmokestinimo. V.Augustinavičiaus teigimu, tai galėtų būti papildomo NPD šaltinis.

Pasak prezidento patarėjo, papildomas NPD už vaiką būtų taikomas tiek samdomiems darbuotojams, tiek dirbantiems savarankiškai, ir būtų sugrąžinamas kartą per metus pateikus metinę pajamų deklaraciją.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė sako, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą būtų „gręžiojimasis atgal“ ir tai nebūtų prasminga, be to, brangiai kainuotų.

Nuo šių metų kiekvienam vaikui mokama 85,75 euro (1,75 bazinės socialinės išmokos dydžio) išmoka. Daugiavaikių, nepasiturinčių, vaiką su negalia auginančių šeimų vaikams mokama po 136,2 euro per mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus