Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekia teisių į skilandį

Lietuviai siekai, kad skilandžiu galėtų vadintis tik Lietuvoje tradiciniu būdu pagamintas mėsos gaminys.
Temos: 1 Skilandis

Tokios nuorodos į geografinę kilmę siekia Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacija. Lietuvos maisto ir veterinarijos tarnyba agentūrai BNS patvirtino, kad toks prašymas yra pateiktas.

Tarnyba yra atsakinga už prašyme pateiktą skilandžio aprašymą. Jame skilandis įvardijamas kaip iš jautienos ir kiaulienos pagaminta dešra, pagardinta druska, pipirais, gvazdikais, česnakais, įdaryta į kiaulės pūslę arba viršutinę karvės žarnyno dalį. Ji taip pat turėtų būti karštai rūkoma ne mažiau kaip 15 dienų, deginant lapuočių medžių malkas, o tuomet džiovinama.

Lietuvos liaudies buities muziejaus Rumšiškėse saugoma medžiaga rodo, jog žodis „skilandis“ minimas dokumentuose iš įvairių Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės vietų jau XVI-XVIII amžiuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos