Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekti finansavimo siūloma leisti ir ataskaitas vėluojančioms pateikti NVO

Nevyriausybinėms organizacijoms (NVO) norima sušvelninti sąlygas gauti valstybės ar savivaldybių lėšas. Seime siūloma iš konkursų dėl jų projektų finansavimo nešalinti organizacijų, kurios finansines ir veiklos ataskaitas Registrų centrui pateiktų pavėluotai. 
Andrius Bagdonas
Andrius Bagdonas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Tuo metu pretenduoti į valstybės ar savivaldybių lėšas būtų draudžiama iš viso nepateikusioms savo finansinių ir veiklos ataskaitų organizacijoms.  

Dabar bent vieną dieną pavėlavusioms pateikti ataskaitą NVO užkertamas kelias dalyvauti įvairiuose projektuose ir konkursuose. 

Liberalas Andrius Bagdonas sako, kad tokia sąlyga yra per griežta ir pateikė Nevyriausybinių organizacijų plėtros įstatymo pataisą. Jeigu Seimas ją priimtų, nuo 2025 metų liepos finansavimo galėtų siekti ir tos organizacijos, kurios finansines ir veiklos ataskaitas pateiktų vėliau nei reikalaujama.

Pasak A. Bagdono, dabartinis reguliavimas nepagrįstai apriboja mažesnių, regioninių organizacijų veikla, kurios ne visada turi pakankamai buhalterinių žinių, kompiuterinių įgūdžių ar resursų laiku parengti ataskaitas.

Anot jo, už ataskaitų nepateikimą, dabar jos gali prarasti NVO statusą, o vėluodamos pateikti dokumentus – negautų paskirtos, bet dar neišmokėtos paramos.     

A. Bagdonas mano, kad būtų galima nustatyti ir laikotarpį, kiek NVO galėtų vėluoti Registrų centrui pateikti veiklos ataskaitas. Kol kas pataisomis jis tokio termino nesiūlo, bet per pakeitimų svarstymus komitetuose šis aspektas būtų aptartas ir dėl to apsispręsta.   

„Jeigu ilgiau nei pusę metų vėluoja... Arba tris mėnesius, pavyzdžiui, iki rudens nepateiks, tiek laiko užtektų susitvarkyti, vėliau nebeturėtų galimybės konkursuose ar viešuosiuose pirkimuose dalyvauti“, –  BNS svarstė A. Bagdonas. 

„Kiekvienais metais iki tų trijų mėnesių vėlavimas būtų galimas“, – pridūrė jis.  

Registrų centro BNS pateiktais duomenimis, už praeitus metus iki šiol ataskaitų dar nepateikė beveik 2,4 tūkst. asociacijų, apie 300 labdaros ir paramos fondų ir beveik 1,8 tūkst. viešųjų įstaigų. 

Pavėluotai – nuo birželio iki rugsėjo pabaigos – ataskaitas pateikė 2,1 tūkst. asociacijų, 182 labdaros ir paramos fondai ir 1,8 tūkst. viešųjų įstaigų.

Laiku, iki birželio, ataskaitas šiemet pateikė 8,1 tūkst. asociacijų, 650 labdaros ir paramos fondų ir 4,9 tūkst. viešųjų įstaigų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas