Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šios lėlės jūsų vaikams pavojingos: įspėja, kad gali apsinuodyti

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnyba dvi lėles uždraudė teikti į Lietuvos rinką kaip pavojingas vaikams. Tarp šių nesaugių žaislų – lėlės „Bearby“ ir „Fashion Girls“. Nurodoma, kad žaidžiant jomis galima apsinuodyti.
Lėlė „Bearby“
Lėlė „Bearby“ / VVTAT nuotr.

Kyla pavojus apsinuodyti

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) tinklalapyje nurodoma, kad abi lėlės supakuotos plastiko pakuotėje, šių žaislų galvos pagamintos iš minkšto plastiko, kūnelis – iš kieto plastiko, plaukai – iš sintetinio pluošto, supinti į kasą. Lėlės aprengtos suknelėmis, apautos bateliais.

Kaip teigiama pranešime, žaislas-lėlė „Bearby“ HAPPY AVERY DAY, Nr. YP8316 yra pavojinga, nes cheminės savybės neatitinka 2006 m. gruodžio 18 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (EB) Nr. 1907/2006 dėl cheminių medžiagų registracijos, įvertinimo, autorizacijos ir apribojimų (REACH) XVII priedo 51 punkto reikalavimo.

„Lėlėje (tirta vienoda masė Lėlės galvos ir kūno) nustatytas di-2-etilheksilftalato kiekis (10,0 proc.) viršija nustatytą reikalavimą neviršyti 0,1 proc. plastifikuotos medžiagos masės žaisluose. Žaislai ir vaikų priežiūros prekės, kuriuose šių ftalatų kiekis yra didesnis kaip 0,1 proc. plastifikuotos medžiagos masės, negali būti tiekiamos rinkai, jeigu jie neatitinka esminių saugos reikalavimų, tuo pažeidžiami Žaislų saugos techninio reglamento reikalavimai. Įvertinus riziką, nustatyta, kad rimta rizika – vaikui žaidžiant, kyla cheminis pavojus – apsinuodyti“, – teigia VVTAT.

Taip pat įvertiina ir kita lėlė „Fasion Girls“ – ji taip pat neatitinka minėtų reikalavimų, o ja žaidžiant irgi kyla apsinuodijimo grėsmė.

VVTAT nuotr./Lėlė „Fashion Girls“
VVTAT nuotr./Lėlė „Fashion Girls“

Lėlėje (tirta lėlės galva) nustatyta dibutilftalato ir di-2-etilheksilftalato kiekių suma (16,12 proc.) viršija nustatytą reikalavimą neviršyti 0,1 proc. plastifikuotos medžiagos masės žaisluose.

Tad abu šiuos žaislus platintojai uždrausta tiekti į rinką, ji įpareigota pašalinti jį iš rinkos, susigrąžinti iš vartotojų, sunaikinti pavojingą žaislą, laikantis atliekų tvarkymą reguliuojančių teisės aktų reikalavimų, įspėti vartotojus apie riziką susijusią su pavojingu gaminiu bei teikti informaciją Tarnybai dėl tolimesnių veiksmų eigos.

Abi lėles platino Ernesta Eivė IV, kurios buveinė: Gulbių g. 17, Gručeikių k., Priekulės sen., Klaipėdos r.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas