Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vyriausybė: Pagalbos verslui fondo paskolas galės gauti daugiau įmonių

Lengvatines milijardinio Pagalbos verslui fondo paskolas galės gauti daugiau nei 50 darbuotojų turinčios ir dėl pandemijos likvidumo problemų patiriančios įmonės, trečiadienį nusprendė Vyriausybė.
Sveikatos apsauga
Pinigai / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Temos: 2 Verslas Invega

Finansų viceministrės Vaidos Česnulevičiūtės teigimu, šiuo metu yra įmonių, kurios negali gauti nei šio fondo, nei bankų, nei kitos valstybės pagalbos, todėl siekiama sudaryti galimybes tokioms įmonėms kreiptis dėl finansavimo į fondą.

„Iliustratyvi situacija yra tokia, kai įmonė negali gauti finansavimo iš Pagalbos verslui fondo, nes neatitinka dydžio reikalavimų. Šiuo metu įmonė jau yra vidutinė, turi daugiau nei 50 darbuotojų, tačiau vertinant pagal Smulkiojo ir vidutinio verslo plėtros įstatymą ji yra laikoma maža įmone“, – posėdyje sakė viceministrė.

Pasak jos, įstatyme vertinamas dvejų paskutinių metų darbuotojų vidurkis, todėl siūloma jį keisti, kad daugiau nei 50 darbuotojų turinčios įmonės, negavusios finansavimo rinkoje, galėtų kreiptis į Pagalbos verslui fondą

V.Česnulevičiūtė pabrėžė, kad fondo paskolas įmonės turės grąžinti su palūkanomis į valstybės biudžetą.

„Reikia reaguoti į besikeičiančią situaciją ir užtikrinti, kad tos įmonės, kurios kreipiasi pagalbos į VIVA, kurias galime de facto laikyti vidutinėmis, taip pat turėtų galimybę gauti finansavimą“, – sakė viceministrė.

Pagalbos verslui fondą valdančios Valstybės investicijų valdymo agentūros (VIVA) vadovo Dainiaus Vilčinsko teigimu, Vyriausybei pritarus, Europos Komisijos aprašo pakeitimai leis didelėms ir vidutinėms įmonės paprasčiau gauti fondo paskolas arba investicijas.

„Šiuo metu į fondą kreipiasi ir tokios įmonės, kurios pagal veiklos apimtis ir rodiklius yra vidutinės įmonės, tačiau valstybės finansinės pagalbos priemonės neatitinka įmonių poreikių“, – komentare BNS teigė D.Vilčinskas.

D.Vilčinskas vasario pabaigoje sakė, kad fondas šiemet didelėms bei vidutinėms įmonėms tikisi paskolinti 200-300 mln. eurų. Jo teigimu, fondas nagrinėja 170 mln. eurų vertės paraiškas, iš kurių 61 mln. eurų vertės projektai jau yra patvirtinti, tik laukiama Briuselio išvados.

Fondas iki šiol padėjo dviem įmonėms – biomasės katilines gaminančiai „Enerstenai“ ir didžiausiai kelionių organizatorei Baltijos šalyse „Novaturas“.

Milijardo eurų vertės fondas buvo sukurtas, kad teiktų paskolas stambioms ir vidutinėms ekonomikai svarbioms įmonėms, kurios dėl pandemijos patyrė sunkumų bei rinkoje sunkiai gauna paskolų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas