Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smaližiai neapsidžiaugs: vanilės kaina kilo, kokybė – prastėjo

Saldų vanilės skonį pastaruoju metu kartina smarkiai išaugusios jos kainos. Madagaskare jos šoktelėjo beveik keturis kartus. Tačiau 80 proc. vanilės pagaminančioje šalyje taip pat suprastėjo ir jos kokybė.
Vanilė
Vanilė / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Madagaskaras

Vanilės kainos Madagaskare išaugo maždaug nuo 60 JAV dolerių 2014 metais iki net 220 JAV dolerių už kilogramą. Dėl to kai kuriuose vietiniuose prekybos tinkluose vanilės ankštys buvo perkeltos arčiau kasų, kad kuo mažiau šios brangios prekės būtų pavagiama.

„Praėjusių metų derlius nebuvo geras – maždaug 1200 tonų, palyginti su 1800 tonų prieš metus, – agentūrai AFP sakė Prancūzijos prieskonių gamybos kompanijos „Touton“ atstovas Emmanuelis Nee. – Tačiau net ir tai nepateisina tokio kainų šuolio, kurį matome šiais metais.“

Dėl smarkaus vanilės brangimo jis kaltina spekuliantus ir neracionalią rinką.

Vienos vietinės šeimos valdomos bendrovės vadovas Dominique'as Rakotosonas, viena iš vos kelių vietinių, sutikusių kalbėtis atvirai, sakė, kad stambios bendrovės kaupia vanilės atsargas ir taip kelia kainas.

Pusė Madagaskare užauginamos vanilės yra eksportuojama į Europą o trečdalis – į Jungtines Valstijas. Tačiau didelės kainos Madagaskarui neišeina į naudą.

„Kai kurie pirkėjai atšaukė savo užsakymus arba juos sumažino“, – sakė D.Rakotosonas, jis pridūrė, kad vis daugiau maisto produktų gamybos įmonių renkasi sintetinius vanilės pakaitalus.

Prastėjanti kokybė

Problemų kelia ne tik augančios vanilės kainos, bet ir prastėjanti jos kokybė. Daugelis augintojų nori pasinaudoti kainų augimu ir vanilės ankštis nurenka joms dar iki galo neprisirpus. Iš dalies taip daroma ir siekiant apsisaugoti nuo vagių, kad šie nepavogtų derliaus.

Taip pat vis daugiau gamintojų ėmė pakuoti vanilės ankštis į vakuumines pakuotes apeidami sudėtingą ir ilgai runkantį paruošimo procesą, kurio metu ankštys džiūsta ir atskleidžia saldų vanilės aromatą.

Tačiau išlaikydama drėgmę ankščių viduje „vakuuminė pakuotė pakenkia džiuvimo procesui, dėl ko suprastėja vanilės kokybė“, aiškino prekiautojų vanile asociacijos – Nacionalinės vanilės platformos – sekretorius Landry'is Njaka.

Dėl to Madagaskaro valdžia neseniai uždraudė vakuuminį vanilės pakavimą. Be to, valdžia pranešė siųsianti specialias specialistų grupes stebėti, kad vanilės ankštys nebūtų nurenkamos per anksti, taip pat saugoti pasėlius nuo vagių. Tiesa, kai kas abejoja, kad tokios priemonės bus efektyvios.

Vanilės pasėlis pirmąjį derlių duoda tik po gerų penkerių metų. Madagaskare vanilės sektorius dirba 200 000 žmonių. Pernai šalis eksportavo vanilės už 192 mln. JAV dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas