Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„SME Finance“: pirmąjį ketvirtį ekonomika susitraukė daugiau nei 2 proc.

Pirmąjį šių metų ketvirtį dėl paskelbto karantino Lietuvos ekonomika susitraukė kiek daugiau nei 2 proc., prognozuoja „SME Finance“ ekonomistai.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Anot „SME Finance“ ekonomisto Aleksandro Izgorodino, sumažėjęs elektros vartojimas byloja apie Lietuvos ekonomikos nuosmukį – kovą elektros suvartojimas krito 4 proc., palyginti su tuo pačiu mėnesiu pernai.

„Skaičiai rodo, kad BVP pirmą ketvirtį galėjo susitraukti šiek tiek daugiau nei 2 proc. Tai lėmė vidaus vartojimo nuosmukis, karantinas, uždaryti viešbučiai, restoranai“, – konferencijoje ketvirtadienį sakė A.Izogorinas.

Tuo metu elektros suvartojimas balandį krito dar labiau – 13 proc., rodo ENTSO-E (Europos perdavimo sistemų operatorių asociacijos) duomenys.

„Galime daryti išvadą, kad Lietuvos ekonomika jau krenta. Antra išvada yra, kad nuosmukio tempas gilėja ir tai labiausiai susiję su tuo, kad yra apmiręs ekonominis aktyvumas ES regione, atitinkamai nevažiuoja mūsų eksportas ir pramonė, kuri generuoja didžiausius eksporto srautus“, – teigė ekonomistas.

„BVP nuosmukis antrą ketvirtį bus dviženklis, jis sieks apie 10-12 proc., o trečiąjį ir ketvirtąįį nuosmukio tempas pakankamai stipriai sumažės“, – prognozuoja jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aleksandras Izgorodinas

Pasak jo, pirmąjį ketvirtį ekonomikos kritimas dar neturėtų būti labai didelis dėl to, kad krizės kovą stipriai nepajuto pramonės sektorius.

„Labai tikėtina, kad pramonės situacija dar buvo gera, nors jau ES buvo įvestas pakankamai drastiškas karantinas. Priežastis, kodėl pramonė atrodė pakankamai gerai, yra tai, kad įmonės pirmąjį ketvirtį turėjo senų užsakymų ir juos baiginėjo. Problema tame, kad antrą ketvirtį tų užsakymų skaičius pramonėje pakankamai stipriai sumažėjo“, – sakė A.Izgorodinas.

Anot ekonomisto, neigiamas indikatorius ekonomikai yra krentantis vartotojų pasitikėjimo rodiklis – Eurostato duomenimis, rodiklis kovą, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, sumažėjo 4,6 proc.

„Tai yra problema, nes krentantis vartotojų pasitikėjimas reiškia, kad žmonės norės mažiau vartoti ir daugiau taupyti. Tikriausiai tas aspektas stipriai ribos Lietuvos vidaus vartojimo rodiklius“, – pabrėžė A.Izgorodinas.

Ekspertai ir institucijos vertina, kad ekonomikos smukimo ir tai, kada atsigaus šalies ūkis, priklausys nuo to, kada bus suvaldytas koronavirusas.

Finansų ministras Vilius Šapoka šią savaitę teigė, kad šalies ekonomika šiemet kris daugiau nei 7 proc.

„Swedbank“ ekonomistai kovo pabaigoje prognozavo, kad Lietuvos ekonomika 2020-aisiais susitrauks 5 proc.

Lietuvos BVP pernai, pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 3,9 proc. iki 48,3 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas