Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smunkant vartotojų pasitikėjimui, FRS susirinko apsvarstyti tolesnės strategijos

JAV centrinis bankas antradienį pradėjo dviejų dienų posėdį, slegiamas vartotojų pasitikėjimo mažėjimo ženklų, tuo metu kai Kongresas įsivėlė į diskusijas apie geriausius būdus paremti ekonomiką pandemijos metu.
JAV doleriai
JAV doleriai / „Scanpix“ nuotr.

Palūkanų normoms jau pasiekus nulinį lygį, o Federalinio rezervo sistemai (FRS) įliejant trilijonus dolerių į milžiniškos apimties paskolų programas, manoma, kad dabar politikos pinigų politikos formuotojai mažiau dėmesio skirs tiesioginiams veiksmams.

Koronavirusinės infekcijos užkrato ir susijusių mirčių skaičiui vėl augant, daugelis valstijų sugriežtino kontrolę ir vėl uždarė kai kuriuos verslus. Dešimtys milijonų darbo vietų buvo prarastos, iš kurių daugelis – visam laikui.

Be to, netrukus baigsis bedarbių paramos programos, nebent Kongresas nuspręstų jas pratęsti.

Analitikai tikisi, kad FRS sustiprins visuotinės finansų krizės metu naudotą įrankį: parengs tolesnių veiksmų strategiją.

Tikimasi, kad pinigų politiką formuojantis Federalinis atvirų rinkų komitetas (FOMC) nedidins orientacinės palūkanų normos tol, kol JAV ims visiškai atsigauti, o nedarbas gerokai sumažės nuo dabartinio 11,1 proc. lygio. Infliacijai šiuo metu, manoma, bus skiriama mažiau dėmesio.

Esant ženklų, kad ekonomikai sunkiai sekasi grįžti į ankstesnes vėžes, nėra žinoma, kaip FRS strategija prisidės prie ekonomikos skatinimo, tačiau ekonomistai laikosi nuomonės, kad tai bus minimalus žingsnis.

„Pastarųjų savaičių įvykiai pakeitė mano požiūrį į tolesnę strategiją“, – parengtoje analizėje teigė verslo konsultacijų bendrovės „Grant Thornton“ vyriausioji ekonomistė Diane Swonk.

„Atėjo laikas išaiškinti FRS poziciją dėl tolesnės strategijos – tai reiškia, kad FRS turi aiškiai pasakyti apie palūkanų normos išlaikymą arti nulio, kol ekonomika iš tikrųjų viršys savo dviejų procentų infliacijos tikslą“, – pažymėjo analitikė.

FOMC paskelbs savo sprendimą trečiadienio popietę, o FRS pirmininkas Jerome’as Powellas surengs spaudos konferenciją, kurioje paaiškins sprendimą.

Pasak J.Powello, centrinis bankas gali padaryti daugiau, kad padėtų ekonomikai įveikti pandemijos sukeltą krizę, o antradienį valdyba paskelbė, kad pratęs skolinimo skatinimo priemones, kurios turėjo baigti galioti maždaug rugsėjo pabaigoje.

FRS teigimu, šios programos, skirtos bet kokio dydžio įmonėms, taip pat valstybėms ir savivaldybėms, yra „svarbus ramstis, stabilizuojantis ir iš esmės pagerinantis rinkos veikimą bei didinantis kredito srautus namų ūkiams, verslui ir valstijoms bei vietos valdžios institucijoms“.

Visgi kol pandemija tebesiautėja, liepą pagrindinis vartotojų pasitikėjimo rodiklis smarkiai sumenko, pabrėždamas tebesitęsiantį neapibrėžtumą dėl ekonomikos. Tyrimų įmonė „Conference Board“ teigė, kad jos vartotojų pasitikėjimo indeksas nuo 98,3 punkto birželio mėn. liepą nukrito iki 92,6 punkto – daugiau, nei tikėjosi analitikai.

Vyriausybė ketvirtadienį paskelbs pirmuosius oficialius duomenis apie žalą, padarytą JAV bendrajam vidaus produktui (BVP) balandžio–birželio mėnesiais. Prognozuojama, kad BVP smuko net 35 procentais. Visgi FRS nereikia šio skaičiaus, kad suvoktų žalą, kurią COVID-19 pandemija jau padarė amerikiečių namų ūkiams ir įmonėms.

J.Powellas ir kiti FRS valdytojai aiškiai pažymėjo, kad FRS galimybės yra ribotos ir kad federalinė vyriausybė privalės pasirūpinti didesniais grynųjų srautais.

Kadangi netrukus baigsis pratęstos nedarbo išmokų programos ir iškeldinimo iš būsto moratoriumas, Senato nariai respublikonai antradienio vakarą pristatė 1 trln. JAV dolerių paramos paketą, kuriame papildomos savaitinės bedarbių išmokos nuo 600 JAV dolerių sumažintos iki 200 JAV dolerių per savaitę, tačiau numatyta dar kartą pasiūlyti 1 200 JAV dolerių išmokos gyventojams ir skirti finansavimą mokykloms, jei jos vėl atsidarys.

Tuo tarpu demokratams kalba apie 3 trln. JAV dolerių paskatų planą.

Demokratų lyderiai Nancy Pelosi ir Chuckas Schumeris respublikonų pastangas pavadino „silpnu, fragmentišku pasiūlymu, kuris tik pratęs milijonų darbuotojų ir šeimų kančias visose Jungtinėse Valstijose“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai