Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Socialdemokratai siūlo liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą

Septyni Seimo socialdemokratų frakcijos nariai siūlo palengvinti sąlygas šiuo metu antros pakopos pensijų fonduose kaupiantiems gyventojams sugrįžti į „Sodrą“.
„Sodra“
„Sodra“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Parlamentarai inicijuoja Pensijų kaupimo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma leisti vieną kartą per pensijos kaupimo laikotarpį grįžti į valstybinę socialinio draudimo pensijų sistemą, o tam nebereikėtų pateikti grįžimą pateisinančių svarbių priežasčių. Šiuo metu atsisakyti kaupimo antrojoje pakopoje galima tik įrodžius „svarbias priežastis“, kurias svarsto „Sodros“ įgaliotas tarnautojas.

Jeigu Seimas priimtų tokias pataisas, jos įsigaliotų nuo birželio pabaigos.

Pasak vieno pataisų autoriaus socialdemokratų lyderio Gintauto Palucko, liberalizuoti grįžimą į valstybinę pensijų sistemą reikia, nes daug gyventojų rinkdamiesi kaip ir kur kaupti pensijai, yra padarę klaidų.

„Žmonės vedami klaidingų įsitikinimų arba paprastos reklamos ar rinkodaros, susidomėdavo ir eidavo į tuos fondus, o dabar visi privalomai įtraukiami, žinom ar nežinom, nes esame visi skirtingo finansinio ir teisinio raštingumo (...) Tas privalomas dalyvavimas pažeidžia žmonių teisę į apsisprendimą, nes jie pririšami prie fondų, kuriems nekeliami reikalavimai dėl pajamingumo, pelningumo“, – BNS aiškino G.Paluckas.

Jis abejoja, ar daug žmonių pasinaudotų tokia pataisa, prognozuoja, kad jų būtų „keli tūkstančiai“.

Dabar šalies gyventojai, neišreiškę valios dėl pensijų kaupimo antrojoje pakopoje yra automatiškai įtraukiami kauptis senatvei lėšas. Praleidę progą atsisakyti pensijų kaupimo antroje pakopoje žmonės turi nurodyti svarbias priežastis, kodėl nori pasitraukti iš antrosios pakopos ir grįžti į „Sodrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas