Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stabdis: Austrija blokuoja ES sankcijas Baltarusijos bankams

Austrija blokuoja šiuo metu svarstomas sektorines ES sankcijas Baltarusijos režimui, kurios neleistų vyriausybei imti paskolas šalies bankams, rašo „EU Observer“. Viena pabrėžia nenorinti pakenkti Baltarusijos žmonėms, bet analitikai teigia, kad tikroji problema – tai, jog nebegalėtų užsidirbti ir austrai skolintojai.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad Austrijos diplomatai savuosius prieštaravimus paviešino per naujausią derybų etapą Briuselyje šį ketvirtadienį.

Svarbu tai, kad Vienai nepatinka dar tik svarstomos sektorinės sankcijos – austrai neprieštaravo ES susitarimui įvesti sankcijas aštuonioms Baltarusijos įmonėms. Sankcijos turėtų būti patvirtintos pirmadienį, bet 15min jau gavo šių bendrovių sąrašą ir penktadienį jį paskelbė.

Vienas kitos ES šalies narės diplomatas teigė: „Austrai nori atskiesti dokumentą taip, kad sankcijos bankams neturėtų beveik jokio realaus poveikio.“

„Tai akivaizdus finansinių interesų, o ne principų paisymo, atvejis. 26 šalys narės eina prieš vieną, tad manau, kad jie galiausiai turės kapituliuoti“, – pridūrė diplomatas.

Paklaustas apie sankcijų blokavimo versiją, Austrijos finansų ministras Gernotas Blümelis sakė apie tai nieko nežinantis.

Bet šalies Užsienio reikalų ministerija paskelbė pranešimą, kuriame teigiama: „Sankcijos turėtų apimti ir finansų sektorių. Austrija remia draudimą prekybai vertybiniais popieriais, kuris būtų drastiškas veiksmas.

Austrijai labai svarbu, kad finansinės sankcijos nesitaikytų į Baltarusijos žmones. Bendras mūsų interesas – kad Baltarusija nebūtų dar giliau įstumta į Rusijos įtakos zoną.“

Kitaip tariant, ekonominėms – ir gana plačioms – sankcijoms Austrija pritaria – bet ne suvaržymams, susijusiems su bankų veikla. Kaip pastebi „EU Observer“, Austrijos bankams krizė Baltarusijoje pelninga.

Pernai nemažai kitų ES šalių narių bankų patys ėmė trauktis iš Baltarusijos rinkos, bet austrų bankai savąją dalį tik padidino. Dviejų „EU Observer“ šaltinių teigimu, Austrijos bankai šiuo metu atsakingi už maždaug 90 proc. tarpbankinių paskolų Baltarusijoje.

Pavyzdžiui, bankas „Raiffeisen Bank“ turi net baltarusišką padalinį „Priorbank“, kuris tiesiogiai skolina lėšas režimo valdomoms įmonėms.

„Raiffeisen Bank“ puikiai sutaria tiek su Austrijos valdančiąja Liaudies partija, tiek su Aliaksandro Lukašenkos režimu. Minėto „Priorbank“ taryboje vietą turi didžiausios Baltarusijos naftos kompanijos „Belarusneft“ vadovas Aliaksandras Liakovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai