Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Startavo naujas „ChatGPT“ kūrėjo projektas: skenuos akies raineles, o jei nesi robotas – duos kriptovaliutos

Pirmadienį pradėjo veikti „Worldcoin“ – kriptovaliutos projektas, kurį įkūrė „OpenAI“ generalinis direktorius Samas Altmanas. Projekto pagrindas yra „World ID“, kurį bendrovė apibūdina kaip „skaitmeninį pasą“, įrodantį, kad jo turėtojas yra tikras žmogus, o ne dirbtinio intelekto robotas, rašo CNN.
„WorldCoin“
„WorldCoin“ / 123rf.com nuotr., „Wordlcoin“ nuotr.

Norėdamas gauti „World ID“, klientas užsiregistruoja asmeniam akies rainelės nuskaitymui naudodamas „Worldcoin“ „orbą“ – maždaug boulingo kamuolio dydžio sidabrinį rutulį. Kai tik akies rainelės skenavimo aparatas patvirtina, kad asmuo yra tikras žmogus, jis sukuria „World ID“.

„Worldcoin“ projektą vysto San Franciske ir Berlyne įsikūrusi bendrovė „Tools for Humanity“.

Prietaisus „nuo dabar iki 2023 m. pabaigos“ bus galima rasti penkiuose žemynuose, skelbiama kompanijos tinklapyje. Iš viso planuojama pastatyti net 1,5 tūkst. tokių rutulių.

Projektas apims 2 miestus Afrikoje, 14 – Pietų ir Šiaurės Amerikoje, 9 – Azijoje.

Europoje „orbus“ bus galima rasti Barselonoje, Berlyne, Bilbao, Lisabonoje, Londone, Madride, Miunchene, Palma de Maljorkoje, Paryžiuje, Porto, Sevilijoje ir Valencijoje.

Taip pat – ir 350 km nuo Lietuvos nutolusioje Varšuvoje.

Projekto beta versijos laikotarpiu juo naudojosi 2 mln. naudotojų, o pirmadienį pradėjus veikti „Worldcoin“, operacijos bus vykdomos 35 miestuose 20 šalių. Tam tikrose šalyse užsiregistravusieji gaus „Worldcoin“ kriptovaliutos WLD.

Vienas iš įkūrėjų Alexas Blania naujienų agentūrai „Reuters“ teigė, kad blokų grandinės (angl. blockchain) gali saugoti „World ID“ taip, kad būtų išsaugotas privatumas ir jų negalėtų kontroliuoti ar išjungti joks atskiras subjektas.

Projekte teigiama, kad „World ID“ bus itin reikalingas generatyvinių dirbtinio intelekto pokalbių robotų amžiuje. Jis galėtų būti naudojamas atskirti tikrus žmones nuo dirbtinio intelekto robotų internete.

S.Altmanas „Reuters“ teigė, kad „Worldcoin“ taip pat gali padėti spręsti, kaip generatyvinis dirbtinis intelektas pakeis ekonomiką.

Vienas iš S.Altmano pamėgtų pavyzdžių yra universalios bazinės pajamos – socialinių išmokų programa, su kuria šiuo metu eksperimentuoja įvairių šalių vyriausybės.

Pagal dažniausiai pasitaikantį modelį, teisę į tokias išmokas turi visi piliečiai, nepriklausomai nuo jų padėties. Kadangi dirbtinis intelektas „atliks vis daugiau darbų, kuriuos dabar atlieka žmonės“, S.Altmanas mano, kad UBI gali padėti kovoti su pajamų nelygybe.

Kadangi tik tikri žmonės gali turėti „World ID“, diegiant UTI juos būtų galima naudoti sukčiavimui mažinti, argumentavo S.Altmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas