Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Stringa BRICS šalių planas įkurti plėtros skatinimo banką

Sparčiausiai besivystančių penkių šalių grupės, žymimos santrumpa BRICS, vadovams trečiadienį nepavyko pradėti naujo plėtros skatinimo banko steigimo; šis bankas turėtų konkuruoti su Vakarų šalių palaikomomis institucijoms, tokiomis kaip Pasaulio bankas.
Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma
Pietų Afrikos prezidentas Jacobas Zuma / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Po derybų Pietų Afrikos Respublikos (PAR) uostamiestyje Durbane Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir PAR vadovai iš esmės sutarė steigti bendrą kredito infrastruktūrą, bet dar reikia toliau tartis kaip šį planą įgyvendinti.

„Esame patenkinti, kad naujo plėtros banko steigimas yra įmanomas“, – sakė PAR prezidentas Jacobas Zuma.

„Mes nusprendėme pradėti oficialias derybas dėl BRICS vadovaujamo naujo Plėtros banko steigimo“, – pridūrė jis.

Oficialiai lyderiai buvo linkę svarstyti šio banko steigimą, bet PAR ir kai kurios kitos šalys tikėjosi, kad jau šiame dviejų dienų susitikime bus formaliai įkurtas 50 mlrd. dolerių infrastruktūros fondas.

Būsimas bankas turėtų padėti BRICS šalims tapti įtakingomis pasaulinėje arenoje, padėtų atsilaikyti prieš tebesitęsiančią ekonomikos krizę Europoje ir užtikrinti 4,5 trilijonų dolerių infrastruktūros išlaidų, kurias BRICS numato per ateinančius penkerius metus.

Užuot įsteigę 50 mlrd. dolerių fondą BRICS lyderiai kol kas sutarė tik dėl pradinio kapitalo įnašo, kuris turi būti „žymus ir pakankamas, kad bankas galėtų veikti“.

Tarp pagrindinių kliūčių susitarimui yra ir tokie klausimai – kaip bus paskirstomi projektai, ir kur bus banko būstinė, sakė diplomatai.

Rusijos ambasadorius Afrikai Michailas Margelovas sakė agentūrai AFP, kad jo šalis siūlo palaipsniui eiti banko steigimo link.

„Mes palaikome reikalų tvarkymą žingsnis po žingsnio, – sakė jis. – Pirmiau aptarkime projektus, o tada kalbėkimės apie tai, kiek reikia pinigų“.

Visų BRICS šalių ekonomikos sudaro 25 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP), o jų žmonės – 40 proc. pasaulio gyventojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento