Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su „draugu“ Xi bus susitarta dėl prekybos, sako D.Trumpas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sako manąs, kad prekybos ginčas su Kinija bus sureguliuotas.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Kinija pašalins savo prekybos kliūtis, nes tai būtų teisinga“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mokesčiai taps abipusiais ir bus sudarytas susitarimas dėl intelektinės nuosavybės apsaugos. Abiejų šalių laukia didi ateitis!“ – pažymėjo JAV lyderis.

Jis pridūrė, kad su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu „visada liksime draugais, kas benutiktų su mūsų ginču dėl prekybos“.

D.Trumpui įspėjus, kad muitai gali būti nustatyti dar 100 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui, JAV akcijų indeksai penktadienį krito po daugiau kaip 2 procentus.

Prekybos konfliktas prasidėjo nuo D.Trumpo kovo mėnesį priimto sprendimo nustatyti muitus plieno ir aliuminio importui.

Po to JAV paskelbė, kad bus nustatyti muitai 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui. Savo ruožtu Kinija pareiškė, jog nustatys tokius pat muitus tokios pat metinės vertės importui iš Jungtinių Valstijų.

„Užuot ištaisiusi savo netinkamą elgesį, Kinija nusprendė pakenkti mūsų ūkininkams ir gamintojams“, – tuomet pareiškė D.Trumpas ir pridūrė, kad Pekino reakcija yra „nesąžininga“.

Kol kas įsigaliojo tik plieno ir aliuminio importui nustatyti muitai.

Tuo tarpu D.Trumpo ekonomikos patarėjai savaitgalį atmetė kalbas apie galimą prekybos karą ir pareiškė, kad prezidentas yra rimtai nusiteikęs nustatyti muitus, net jei tęsiasi derybos su Kinija.

„Mes iš tiesų nuolat su jais bendraujame“, – pareiškė JAV prezidento vyriausiasis ekonomikos patarėjas Larry Kudlow per televizijos laidą „Fox News Sunday“.

„Tačiau muitai turi būti šio proceso dalis... Po to, tikėtina, vyks diskusijos ir tikėtina, kad vos per kitus du mėnesius Kinija rimtai sugrįš prie derybų stalo“, – pareiškė jis.

Kitas patarėjas Peteris Navarro televizijos kanalui NBC pareiškė, kad, „tęsiantis diskusijoms“ su Kinija, Jungtinės Valstijos toliau vykdo procedūras, kad galėtų įvesti muitus ir investicijų apribojimus Pekinui.

„Norime sąžiningos ir abipusiai naudingos prekybos. Norime, kad jie nustotų vogti tai, kas priklauso mums. Norime, kad jie saugotų intelektinę nuosavybę, o ne imtų ją iš mūsų“, – pareiškė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas