Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Susirūpinę dėl taršos mokslininkai sumanė sumaitinti mikroplastiką mikrobams

Plastiko tarša kenkia planetai. Net kai plastikas suyra, mažos jo dalelės vis tiek užteršia orą, vandenynus, maistą ir net mūsų kraują. Tačiau nauja medžiaga gali padėti tai apriboti, skelbiama portale snexplores.org.
Mikroplastikas
Mikroplastikas / Shutterstock nuotr.

„Šiuo metu iš esmės atliekame milžinišką eksperimentą, susijusį su mikroplastiko ir nanoplastiko poveikiu mums“, – sako Michael‘as Burkartas, Kalifornijos universiteto San Diege chemijos biologas. Jis taip pat yra bendrovės „Algenesis Materials“ įkūrėjas. Tai įmonė, kurianti naują ekologišką plastiką.

Dauguma plastikų buvo gaminami iš žalios naftos, iškastinio kuro. Prieš ketverius metus M.Burkarto komanda sukūrė naują rūšį – augalų ir dumblių pagrindu pagamintą medžiagą.

Mokslininkams pavyko įrodyti, kad šis plastikas greitai suyra, kai juo minta tam tikros rūšies mikrobai. Tyrėjai šį atradimą aprašė žurnale „Scientific Reports“.

Shutterstock nuotr./Mikroplastikas
Shutterstock nuotr./Mikroplastikas

Komposte yra viskas, ko reikia plastikui skaidytis

Aplinkoje didesni plastiko gabaliukai paprastai skyla į vis mažesnius ir mažesnius gabalėlius. Jei pradinis plastikas yra pagamintas iš iškastinio kuro, šie gabalėliai gali suirti per šimtmečius. M.Burkarto komanda teigia, kad naujasis plastikas neturėtų išlikti pakankamai ilgai, kad pakenktų laukinei gamtai, žmonėms.

Komposte yra viskas, ko reikia plastikui skaidytis: mikrobai, kurie jį skaido, ir vanduo. Medžiaga taip pat gali suirti drėgname dirvožemyje arba vandenyne.

Tačiau naujasis plastikas, anot Stepheno Mayfieldo, Kalifornijos universiteto genetiko, nesuyra, kol jis yra naudojamas. Kad mikroplastikas suskiltų, mokslininko teigimu, „reikia, kad jis būtų drėgnas 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę. Jei šis ciklas bus nutrauktas, net ir trumpam laikui, mikroorganizmai esą žus.

Shutterstock nuotr./Mikroplastikas
Shutterstock nuotr./Mikroplastikas

Rado bakteriją, kuri gali išgyventi tik grauždama naujojo plastiko gabalėlius

Kai mikrobai skaido augalines medžiagas, pavyzdžiui, celiuliozę, jie išskiria anglies dioksidą (CO2) – šiltnamio efektą sukeliančias dujas. Mokslininkai nusprendė palyginti mikrobų, valgančių naują mikroplastiką, išskiriamą CO2 kiekį su tuo, kai jie valgo celiuliozę.

Skaidant naująjį plastiką išsiskyrė tiek pat CO2, kiek ir tada, kai mikrobai valgė tokį patį kiekį celiuliozės. Tai rodo, kad mikrobai skaidė plastiką taip pat gerai, kaip ir augalai. Mokslininkai netgi rado vieną bakteriją, kuri gali išgyventi tik grauždama naujojo plastiko gabalėlius.

Shutterstock nuotr./Mikroplastikas
Shutterstock nuotr./Mikroplastikas

Tikisi pradėti gaminti biologiškai skaidžius vienkartinius plastikus

Galiausiai mokslininkų komanda pagamino mobiliojo telefono dėklą iš panašaus poliuretano, kurį mikrobai gali skaidyti. Jie paliko jį drėgname komposte vieneriems metams. Po to dėklas buvo trapus ir pakeitė spalvą. Šie pokyčiai rodo, kad komposte natūraliai gyvenantys mikrobai jį skaidė.

Mokslininkai naujuoju plastiku taip pat padengė audinio gabalėlį. Po dviejų savaičių maišymo su kompostu šis audinys lengvai suiro. Kitas padengto audinio gabalas nebuvo kompostuojamas. Po dviejų savaičių jis vis dar buvo nepažeistas.

„Algenesis Materials“ tikisi pradėti gaminti biologiškai skaidžius vienkartinius plastikus. Mokslininkai svarsto, kad, pavyzdžiui, jie galėtų pakeisti šiuo metu maisto pakuotėms naudojamas medžiagas. Įmetus tokį daiktą į komposto krūvą – jis per 90 dienų taptų mulčiu.

„Noriu, kad žmonės turėtų vilties, jog mikroplastiko problema gali būti išspręsta, nesusitaikytų su esama padėtimi“, – sakė M.Burkartas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas