Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 09

T.Povilauskas: prekybą su Rusija išlaiko aplinkiniai keliai ir likę ryšiai

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje su šia agresore bet kokius, tarp jų ir prekybos, ryšius nutraukė arba ketino tai padaryti nemažai valstybių, tačiau iki šiol prekybos apimtys su Rusija išlieka gana didelės. SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad prekyba maskuojama reeksportu per aplinkines šalis, o kai kurios valstybės tiesiog nebuvo pasiruošusios staiga atsisakyti partnerystės su Rusija.
Tadas Povilauskas
Tadas Povilauskas / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos banko skaičiavimais, nuo karo pradžios bendras Lietuvos eksportas į Rusiją sumažėjo 4 proc., tačiau 4,2 proc. padidėjo į kitas Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) šalis. Anot jo, tai nulėmė ypač padidėjęs transporto priemonių ir mineralinių produktų eksportas, taip pat per Lietuvą į Kaliningradą tekanti elektra bei aukšta jos kaina.

Centrinis bankas kelia klausimą, ar toks prekybos pasikeitimas reiškia, jog prekės į Rusiją keliauja aplinkiniais keliais, tačiau jis tai aiškina ir padidėjusia vidine paklausa NVS šalyse.

Leidinys „Politico“ 2022-ųjų pabaigoje konstatavo, kad Europos Sąjungai (ES) pernai susitarus dėl devynių sankcijų paketų Rusijai, jos ir Bendrijos prekybos apimtis iki spalio viršijo 150 mlrd. eurų ir buvo šiek tiek didesnė nei 2021-ųjų tuo pačiu metu, o kai kurios ES narės Rusijoje pernai „apsipirko“ už gerokai didesnes sumas nei prieš karą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas