Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tankais tautos nepamaitinsi: Rusijoje fiksuojamos sparčiai kylančios maisto kainos

Nors Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas reikalauja, kad vyriausybė ir Centrinis bankas mažintų infliaciją, ji didėja gyventojams jautriausioje kategorijoje – maisto produktų kainose, nurodo moscowtimes.ru.
Prekybos tinklas Maskvoje
Prekybos tinklas Maskvoje / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Rusija Maistas

Rusijos statistiką renkančios įstaigos „Rosstat“ duomenimis, per pastarąją savaitę (rugpjūčio 20-26 d.) sviestas ir saulėgrąžų aliejus, pienas, dešros, kiauliena ir juoda duona pabrango 0,5-1 proc.. Pigo tik daržovės ir vaisiai (-1,3 proc.), kurie „turėtų“ būti tokie dėl sezono, tačiau metine išraiška maisto produktų kainų indeksas stabilizavosi ties plius 10 proc., kai praėjusią savaitę jis buvo 9,85 proc.

„Rosstat“ duomenimis, liepos pabaigoje duonos ir pieno metinis kainų augimas buvo rekordinis nuo 2023 m. sausio ir vasario – atitinkamai 11,2 proc. ir 10,7 proc.. Nuo rugpjūčio pradžios jų kaina padidėjo dar 1,2 proc. ir 1,3 proc., moscowtimes.ru.

Tendencija, kurią prieš savaitę apibūdino Makroekonominės analizės ir trumpojo laikotarpio prognozių centro (CMASF) generalinio direktoriaus pavaduotojas Dmitrijus Belousovas, tęsiasi. Sunki situacija grūdų produktų rinkoje – kainų augimas nėra labai intensyvus, bet beveik nuolat brangsta juoda ir balta duona, miltai, makaronai.

Spartėjanti maisto produktų infliacija pirmiausia paveikia mažas pajamas gaunančius žmones, kurie maistui išleidžia didelę savo išlaidų dalį.

Brangsta ne tik maisto produktai. Nepaisant eksporto draudimo, benzinas ir toliau brangsta sparčiau nei infliacija, tačiau su nedidele tendencija lėtėti. Statybinių medžiagų kainų augimas nuolat didėja, rašo moscowtimes.ru.

Tačiau Centrinis bankas pasiryžęs laimėti kovą su infliacija. „Infliacijos kontrolė nėra oportunistinė užduotis. Jei jums taip labiau patinka, tai yra mūsų misija“, – cituojama sakė Centrinio banko pirmininkė Elvira Nabiullina.

„Ar jis (infliacijos mažinimo mechanizmas) veiks dabar? Pasakysiu taip: mūsų laivas iš tiesų įplaukė į labai audringus ir nepažįstamus vandenis, tačiau vandenynas tebėra vandenynas. Vairas yra mūsų rankose, ir mes turime tvirtai nutiesti kelią į tikslą. Taip, infliacijos mažinimo laikotarpis, kuris ramiais laikais trunka pusantrų metų, dabar užtruks ilgiau. Tačiau tikslą tikrai pasieksime“, – metaforomis kalbėjo Rusijos banko vadovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai