Daugiausia 1,2 lito už natūralaus pieno kilogramą, mažiausiai – 0,73 lito – maždaug tiek praėjusį sausį supirkėjai mokėjo už perdirbti tiekiamą natūralų pieną, tačiau tai – tik deklaruota supirkimo kaina, realiai už pieną ūkininkai gauna dar mažiau pinigų, mat supirkimo kainą veikia ir tiekiamo pieno kiekis, ir jo riebumas, ir baltymingumas, ir taršos rodikliai, trečiadienį rašo „Lietuvos rytas“.
Supirkimo kaina pakilo šiek tiek, tačiau parduotuvėse pieno ir jo produktų kaina pastaruosius porą metų vis kilo. Per tą laiką pienas pabrango kone 40 proc.
2010-ųjų sausį 0,9 litro talpos 2,5 proc. riebumo pieno pakuotę buvo galima nusipirkti sukrapščius 1,15 lito. Pernai sausį už pigiausią pieną teko mokėti apie 1,45 lito, o šiemet iš piniginės jau tenka išsitraukti ir 1,87 lito.
Natūralus, 3,5 proc. riebumo, pienas gerokai brangesnis. Jo 1 litro kaina baigia priartėti prie 3 litų.
Pieno rinkoje trūksta. Tai viena priežasčių, kuri verčia pieno kainas kibirkščiuoti vis smarkiau. Pieną perdirbančios įmonės jo atsigabena iš Lenkijos, Latvijos, Estijos. Per mėnesį vidutiniškai – apie 800 tonų. Tai maždaug dešimtadalis Lietuvoje per mėnesį superkamo pieno.