Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

TEA: be bendradarbiavimo, perėjimas prie ekologiškos ekonomikos truks dešimtmečius

Tarptautinio bendradarbiavimo trūkumas gali pakenkti pastangoms dekarbonizuoti taršius sektorius ir gali lemti dešimtmečius siekiantį vėlavimą judant link nulinio išmetamųjų teršalų kiekio, antradienį pranešė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).
/ 123RF.com nuotr.

Praėjusį lapkritį Glazge vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime klimato kaitos klausimais (COP26) 45-ios šalys pažadėjo bendradarbiauti diegdamos ekologiškas technologijas įvairiuose sektoriuose, įskaitant elektros, transporto ir žemės ūkio sektorius.

Atsižvelgdama į didėjančias energijos kainas ir pasaulinės maisto krizės grėsmę, TEA paragino šalis pasinaudoti artėjančiu COP27 susitikimu Egipte, kad „dešimtmečiais paspartintų pažangą siekiant nulinės emisijos, sumažintų energijos sąnaudas ir padidintų maisto saugumą milijardams žmonių visame pasaulyje“.

Organizacijos teigimu, dėl geresnio šalių pastangų ir veiksmų koordinavimo pagrindinės žaliosios technologijos taptų pigesnės besivystančioms šalims.

Parengtoje Proveržio darbotvarkės ataskaitoje, kurią užsakė pasauliniai lyderiai, norėdami įvertinti iniciatyvos pažangą, buvo pažymėti kai kurie pasiekimai, įskaitant elektrinių transporto priemonių pardavimų padvigubėjimą iki maždaug 6,6 mln. vienetų 2021 metais.

Ataskaitoje taip pat prognozuojama, kad 2022 metais atsinaujinančių energijos šaltinių pajėgumai per metus padidės 8 proc. ir pirmą kartą peržengs 300 gigavatų ribą – tai prilygsta maždaug 225 mln. namų ūkių reikmių patenkinimą.

Visgi dokumente teigiama, kad reikia daug didesnės pažangos norint užtikrinti, jog pasaulio ekonomika šį šimtmetį pasiektų neutralumą anglies dioksido išmetimo atžvilgiu.

TEA rekomendavo sukurti mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančius „supertinklus“, apimančius kelias šalis, siekiant pagerinti energetinį saugumą ir sumažinti išmetamų teršalų kiekį.

Organizacija taip pat paragino tarptautinius finansų centrus greičiau nukreipti finansavimą ir kompetencijas į nuo anglių smarkiai priklausomas šalis, kad būtų paspartintas perėjimas prie mažai anglies dioksido išmetančių technologijų.

„Pastebime didelį iššūkį – tai tarptautinis bendradarbiavimas tarp šalių ir sektorių“, – pažymėjo TEA direktorius Fatihas Birolis.

Energijos, kelių transporto, plieno, vandenilio ir žemės ūkio sektoriams tenka apie 60 proc. šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų, o TEA teigia, kad iki 2030 metų šie sektoriai turi gerokai sumažinti taršą, norint įgyvendinti Paryžiaus susitarime nustatytą temperatūros didėjimo apribojimo 1,5 laipsniu tikslą.

„Tarptautinis bendradarbiavimas gali padaryti perėjimą greitesnį, pigesnį ir lengvesnį visiems“, – kalbėjo F. Birolis.

„Be šio bendradarbiavimo perėjimas prie nulinio išmetamųjų teršalų kiekio bus daug sudėtingesnis ir gali būti nuskelti dešimtmečiais“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas