Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: 11 mln. vertės Kelių direkcijos asfalto bandymų konkurso sąlygos – teisėtos

Asfalto laboratorinių bandymų paslaugas už maždaug 11 mln. eurų perkanti Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) konkurso dalyviams nustatė teisingus kvalifikacinius reikalavimus, nusprendė teismas.
Lietuvos automobilių kelių direkcija
Lietuvos automobilių kelių direkcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kelių ir tiltų statybos bendrovė „Fegda“ Vilniaus apygardos teismui skundė pirkimo sąlygą, pagal kurią medžiagų tyrimai ir bandymai turi būti atliekami nepriklausomoje ir Nacionalinio akreditacijos biuro pripažintoje laboratorijoje, tačiau teismas skundą atmetė kaip nepagrįstą.

„Kvalifikacijos reikalavimas yra teisėtas ir pagrįstas, todėl nėra pagrindo jo pripažinti ribojančiu konkurenciją ar neteisėtu. Atitinkamai ieškovės („Fegda“ – BNS) ieškinio reikalavimas atmestinas kaip nepagrįstas“, – teigiama liepos 25 dienos sprendime, kurį dar galima skųsti.

Atmetus skundą panaikinta ir Vilniaus apygardos teismo birželio 7-osios nutartis, kuria taikytos laikinosios apsaugos priemonės – buvo sustabdytos pirkimo procedūros ir uždrausti bet kokie su juo susiję veiksmai.

Anot sprendimo, „Fegda“ sąlygą siekė panaikinti todėl, kad ją laikė ribojančia konkurenciją, o LAKD įtvirtino jokiuose teisės aktuose nenumatytą draudimą bandymų paslaugas teikti įmonėms, kurios kartu verčiasi ir statybų veikla.

Tarp savo argumentų įmonė taip pat nurodė, kad tai sudaro išimtines sąlygas kitiems dalyviams, tikėtina – bendrovei „Laboratorinių bandymų centras“, beveik visada laiminčiai tokius pirkimus. Savo atsiliepime LAKD atsakė, jog nesiekia sudaryti sutarties su konkrečiu tiekėju, taip pat nesudaro išimtinių ar palankesnių sąlygų jokiems dalyviams.

Kelių direkcija bandymų paslaugas teikti įmonėms, kurios verčiasi ir statybų veikla, draudžia, nes, anot jos, ši aplinkybė negarantuotų nepriklausomumo kriterijaus.

„Fegda“ ir LAKD ginčas dėl sąlygų teismą pasiekė po to, kai direkcija gegužę atmetė bendrovės pretenziją dėl pirkime numatytų kvalifikacijos reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas