Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas dar kartą aiškinsis, ar VGTU turi mokėti PST 0,36 mln. eurų skolą

Vilniaus Gedimino technikos universitetui (VGTU) bendrovei Panevėžio statybos trestui (PST) nesumokėjus anksčiau priteistos 360 tūkst. eurų skolos už laboratorijų statybas, teismas dar kartą nagrinės ginčą dėl šios prievolės. 
Dėl cheminio pavojaus evakuoti VGTU pagrindiniai rūmai.
Dėl cheminio pavojaus evakuoti VGTU pagrindiniai rūmai. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę patenkino PST ieškinį ir pirmosios instancijos teismui perdavė iš naujo nagrinėti ginčą dėl skolos ir delspinigių – teismas nutarė, kad ieškinys anksčiau nepriimtas nepagrįstai.

„Atsižvelgiant, į tai, kad pirmosios instancijos teismas nepagrįstai atsisakė priimti apeliantės ieškinį, atskirasis skundas tenkinamas, pirmosios instancijos teismo nutartis naikinama“, – nurodoma gruodžio 7-osios nutartyje.

PST prašo iš VGTU priteisti 359,2 tūkst. eurų skolą, beveik 20 tūkst. eurų delspinigius ir 0,3 proc. metų palūkanas, tačiau Vilniaus apygardos teismas spalio 24-ąją PST prašymą atmetė nurodęs, kad ginčo nebėra, nes skola jau priteista ir gali būti priverstinai išieškoma.

Apeliacinis teismas šiemet gegužę 360 tūkst. eurų iki 17,1 mln. eurų padidino VGTU laboratorijų statybų kainą, bet formaliai skolos nepriteisė, todėl, pasak PST, vadovaujantis šiuo sprendimu skola negali būti išieškoma.

Anot gruodžio 7 dienos Apeliacinio teismo nutarties, VGTU po šio sprendimo skolą mokėti atsisakė.

Universitetui atstovaujantis „Sorainen“ advokatas Kazimieras Karpickis lapkritį BNS nurodė, kad skolos VGTU nemoka, nes byla nuo šių metų liepos nagrinėjama Lietuvos Aukščiausiajame Teisme ir laukiama galutinio sprendimo, o dėl skolos ir delspinigių į teismą kreipęsis PST tik sukūrė papildomų teisinių procedūrų.

PST sutartį su universitetu dėl Elektronikos, Mechanikos ir Transporto inžinerijos (EMTI) fakultetų mokomojo ir laboratorijų korpusų statybų sutarė 2020-ųjų rugpjūtį, pagal ją 15,9 mln. eurų vertės statybos turėjo būti baigtos per dvejus metus. 

2021-ųjų gruodį šalys sutarė, kad neužbaigtų darbų kaina, taikant bendrąjį statybos sąnaudų elementų kainų indeksą, didinama 10,5 proc., o bendra jos vertė išauga iki 16,8 mln. eurų. Tačiau PST 2022 metų birželį paprašė kainą perskaičiuoti dar kartą neužbaigtus darbus branginant 14,3 proc., o sutarties vertę padidinti iki 17,1 mln. eurų. 

Statybos finansuotos Europos Sąjungos fondų ir VGTU lėšomis, gautomis už parduotą nekilnojamąjį turtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas