Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas dar kartą pripažino „ProIT“ teisėta e. tollingo konkurso laimėtoja

Kelerius metus užtrukus teisminiams ginčams dėl kelių dešimčių milijonų vertės elektroninės kelių rinkliavos informacinės sistemos, vadinamojo e. tollingo, sukūrimo konkurso ir valstybės valdomai bendrovei „Via Lietuva“ nusprendus išnuomoti jau sukurtą sistemą, teismuose vis dar vyksta ginčai dėl pirmojo konkurso.  
Policijos patikros postas prie įvažiavimo į Vilnių
Policijos patikros postas prie įvažiavimo į Vilnių / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos apeliaciniam teismui sugrąžinus bylą nagrinėti iš naujo, Vilniaus apygardos teismas rugsėjo 24 dieną dar kartą nusprendė, kad „Via Lietuva“ teisėtai pasirinko Vilniaus programinės įrangos kūrimo bendrovę „ProIT“ kurti ir diegti e. tollingą. Teismas atmetė Čekijos bendrovės „TollNet“ prašymą panaikinti pasiūlymų eilę ir ją sudaryti iš naujo.  

„Ieškovės („TollNet“ – BNS) argumentai, susiję su trečiojo asmens („ProIT“ – BNS) pasiūlyme pateiktos informacijos netinkamumu, (...) sudarant pagrindą jį pašalinti iš pirkimo ar neskirti pasiūlymui didesnių nei 0,00 ekonominio naudingumo balų pagal (...) kokybės kriterijus, laikytini nepagrįstais ir atmetami“, – paskelbė Vilniaus apygardos teismas.

„TollNet“ skunde teigė, jog „ProIT“ pateikė klaidinančią informaciją apie patirtį ir dalyvavimą kuriant panašias sistemas Italijoje, Rusijoje bei Alžyre. Anot „TollNet“, „Via Lietuva“ pažeidė juos pačios parengtas konkurso sąlygas, neteisėtai skyrė „ProIT“ kokybės balus.

Čekijos įmonė skunde taip pat aiškino, kad „Via Lietuva“ neatsižvelgė, jog „ProIT“ įtraukta į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Vilniaus apygardos teismas šį argumentą atmetė teigdamas, jog „Via Lietuva“ individualiai įvertino „ProIT“ pritaikytas pažeidimų prevencijos priemones bei jas patvirtino.

Pirmąkart teisėta 2021 metais paskelbto e.tollingo konkurso laimėtoja teismas „ProIT“ pripažino pernai rugsėjį, o „Via Lietuva“ šių metų pradžioje rengėsi su bendrove pasirašyti sutartį. Vis dėlto procesas vėl buvo sustabdytas „TollNet“ pateikus skundą Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Pastarasis šių metų gegužę panaikino Apeliacinio teismo nutarties dalį, kuria buvo atmestas „TollNet“ prašymas panaikinti „Via Lietuvos“ sprendimą laimėtoja pasirinkti „ProIT“ bei iš naujo sudaryti pasiūlymų eilę. 

Savo ruožtu Apeliacinis teismas birželį bylą grąžino Vilniaus apygardos teismui motyvuojant, jog šis teismas anksčiau neatskleidė bylos esmės.

Ginčams teismuose nesibaigiant, „Via Lietuva“ rugpjūtį paskelbė konkursą, kurio laimėtojas nuomotų jau sukurtą sistemą, kurią pritaikytų Lietuvos poreikiams.

Liepą Seimas nusprendė, kad e. tollingas Lietuvoje pradės veikti 2025 metų liepos 1-ąją – pusmečiu vėliau nei buvo numatyta iki tol.

Šiuo metu taikant vinječių (pagal nuvažiuotą laiką) apmokestinimo sistemą, per metus surenkama apie 50 mln. eurų. Įdiegus e. tollingo sistemą, planuojama surinkti per 110 mln. eurų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant