Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: „Novatex“ iš Gynybos resursų agentūros konkurso pašalinta teisėtai

Mokslinis-techninis susivienijimas „Novatex“ iš Gynybos resursų agentūros skelbto konkurso dėl grėsmės nacionaliniam saugumui pašalintas teisėtai, nusprendė teismas.
erikas ovcarenko nuotr.
erikas ovcarenko nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas praėjusią savaitę atmetė „Novatex“ ieškinį prašant panaikinti agentūros sprendimus atmesti įmonės pasiūlymą ir atsisakyti paaiškinti, kodėl sutartis su bendrove keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Gavusi kompetentingos institucijos informaciją, jog tiekėjas nėra patikimas ar kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, perkančioji organizacija neturi pareigos atlikti tolesnio pateiktos informacijos vertinimo ir vien šiuo pagrindu gali laikyti, jog tiekėjas yra nepatikimas ar kelia grėsmę nacionaliniam saugumui“, – rašoma vasario 8-osios nutartyje.

Anot jos, „Novatex“ nepatikima tiekėja pripažinta Krašto apsaugos ministerijos Nacionalinio saugumo komisijos nutarimu pernai birželio 18-ąją.

Bendrovė teismui taip pat skundė Gynybos resursų agentūros sprendimą, kuriuo ji atsisakė išaiškinti ministerijos teiginį, kad sutartis su „Novatex“ keltų grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Teismas padarė iš esmės teisingą išvadą, kad išsamus kompetentingų institucijų pateiktos informacijos apie apeliantės („Novatex“ – BNS) nepatikimumą ir grėsmę nacionaliniam saugumui atskleidimas nebuvo galimas“, – sprendė Apeliacinis teismas.

„Novatex“ laikėsi pozicijos, jog agentūra neturi įrodymų apie įmonės nepatikimumą ar keliamą pavojų nacionaliniam saugumui.

Bendrovė taip pat prašė panaikinti agentūros sprendimą, kuriuo dalis cheminės, biologinės, radiacinės ir branduolinės apsaugos priemonių pirkimo teko įmonei „ProGear LT“, bet teismas šį prašymą atmetė.

Paraišką dalyvauti konkurse pateikusi „Novatex“ 2022-ųjų gruodį buvo pripažinta atitinkančia konkurso sąlygas, o jos pasiūlymas pernai kovą pripažintas laimėjusiu kelias jo dalis, tačiau gegužę įmonė buvo informuota, jog remiantis iš kitų valstybės institucijų gauta informacija nuspręsta panaikinti konkurso rezultatus.

Pasak nutarties, bendrovei paprašius paaiškinti sprendimą apie jos nepatikimumą Gynybos resursų agentūra atsisakė tai padaryti, nes informacija buvo pažymėta slaptumo žymomis.

Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenimis, specialia įranga – metalo ieškikliais, rentgenais, jonizuojančios spinduliuotės matuokliais, branduolinės medicinos įranga ir sunkiai prieinamų vietų apžiūros priemonėmis prekiaujanti „Novatex“ iki šiol yra laimėjusi ne vieną valstybinių įmonių arba institucijų užsakymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas