Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Teismas: Ukmergės valdžia neteisėtai skyrė savo įmonę tvarkyti atliekas

Ukmergės valdžia neteisėtai pasamdė jos valdomą Ukmergės autobusų parką tvarkyti komunalines atliekas, nusprendė teismas.
Šiukšlės
Šiukšlės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus apygardos teismas lapkričio 3 dieną patenkino atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ skundą ir panaikino savivaldybės tarybos 2022 metų birželio sprendimą, kuriuo šios paslaugos be konkurso buvo patikėtos autobusų parkui.

Teismas taip pat pritaikė alternatyvią sankciją – sutrumpino 2022 metų spalį pasirašytos sutarties galiojimą iki 2024 metų sausio 31 dienos. Sutartis buvo pasirašyta penkeriems metams su galimybe ją pratęsti.

„Atsakovės (Ukmergės rajono savivaldybė ir Ukmergės autobusų parkas – BNS) neįrodė, jog vidaus sandoris sudarytas esant išimtinėmis sąlygoms, kad pirkimas dėl objektyvių priežasčių negalėjo būti vykdomas taikant Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus (...) reikalavimus“, – rašoma nutartyje, kurią galima skųsti.

„Ekonovus“ teismui teigė, kad savivaldybė apribojo konkurenciją, nesudarė sąlygų savivaldybei gauti paslaugų už mažiausią įmanomą kainą.

„Vidaus sandoris sudarytas pažeidus sąžiningos konkurencijos laisvės principą ir visiškai eliminavus konkurenciją“, – teigė „Ekonovus“.

Įmonė taip pat pridūrė, kad vidaus sandoriai organizuojami tik išskirtiniais, išimtiniais atvejais, o šis toks nebuvo – neatitiko nė vienos iš būtinų sąlygų nurodytų įstatyme.

Savivaldybė teismui teigė, kad 2018 metų vasarį sutartį dėl komunalinių atliekų surinkimo penkeriems metams buvo pasirašiusi su bendrove „VSA Vilnius“, tačiau ji du kartus prašė indeksuoti įkainius, nebuvo pajėgi vykdyti įsipareigojimus, ir 2022 metų gegužę paprašė nutraukti sutartį abiejų šalių susitarimu. Tuomet savivaldybei teko sutartį su „VSA Vilnius“ dar kartą indeksuoti ir pratęsti iki 2022 metų lapkričio.

Atsižvelgusi į tai, kad reikės iš naujo įsigyti atliekų tvarkymo paslaugas, savivaldybės pasamdyti išorės ekspertai įvertino, kad situacijai taikytini vidaus sandorio reikalavimai.

„Ekonovus“ surenka buitines atliekas ir antrines žaliavas Vilniuje, Kauno rajone, Klaipėdoje, Kaišiadoryse, Prienuose, Birštone, Alytaus mieste ir rajone, Šakiuose, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas