Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tėvai šaukiasi pagalbos: parduotuvėse JAV nebeliko populiarių mišinių kūdikiams

Po to, kai „Abbott Nutrition“ atšaukė populiarius kūdikių mišinius, mažmenininkai apribojo pirkimą, į neviltį puolę tėvai ieško išeičių, skelbia „The New York Times“.
Kūdikis
Kūdikis / 123RF.com nuotr.
Temos: 1 Kūdikis

Ashley Hernandez pageidaujamo kūdikių mišinio, kurį ji pirkdavo dviem savo mergaitėms, gamintojas savo interneto svetainėje nurodė, kad jo nebėra sandėlyje.

Panaršius po skelbimus „eBays“ svetainėje paaiškėjo, kad už vieną skardinę pamėgto mišinuko jai tektų pakloti iki 120 JAV dolerių. Taigi, kai ji internete rado pardavėją, kuris siūlė 10 skardinių po 40 dolerių, ji išreiškė savo nusivylimą.

„Aš turiu du vaikus“, – pradėjo savo žinutę 35 metų A.Hernandez iš Dalaso. „Aš negaliu rasti šio mišinuko. Galiu jį nusipirkti šiandien“, – pridūrė ji.

Tėvai visoje šalyje šiuo metu susiduria su kūdikių mišinių trūkumu – šią problemą dar labiau paaštrino neseniai kūdikių maisto gamintojo „Abbott Nutrition“ atliktas mišinukų atšaukimas.

JAV maisto ir vaistų administracija pranešė, kad produktai buvo atšaukti po to, kai mažiausiai keturi kūdikiai buvo hospitalizuoti dėl bakterinių infekcijų, o du mirė, suvalgę šios įmonės produktų.

„Žinome, kad neseniai įvykęs atšaukimas sukėlė papildomą stresą ir nerimą jau ir taip sudėtingoje pasaulinio tiekimo trūkumo situacijoje“, – sakoma „Abbott“ pareiškime praėjusį mėnesį.

„Mes stengiamės padėti mamoms, tėčiams ir globėjams gauti aukštos kokybės maistą, kurio reikia jų kūdikiams“, – teigiama pranešime.

Dabar keli didieji mažmenininkai, norėdami išsaugoti atsargas, riboja, kiek kūdikių mišinių gali įsigyti jų pirkėjai. Vaistinių tinklas CVS savo pareiškime teigė, kad „dėl tiekėjų iššūkių ir padidėjusios pirkėjų paklausos“ pirkėjai parduotuvėse ir internetu galės įsigyti tik tris kūdikių mišinius.

„Walgreens“ savo pareiškime tai pakartojo, sakydama, kad ji taip pat nustatė trijų produktų limitą, siekdama „pagerinti atsargas“. „Target“ teigė, kad internete apribojo pirkimus iki keturių produktų, tačiau parduotuvėse apribojimų nenustatė.

„Costco“, kuri šeštadienį iš karto neatsakė į el. laišką, kuriame buvo prašoma komentarų, savo svetainėje nurodė įvairius mišinių limitus.

„Beprecedentis šio kūdikių mišinių atšaukimo mastas turi rimtų pasekmių kūdikiams ir šviežiems tėvams“, – šeštadienį sakė Nacionalinės WIC asociacijos vyresnysis viešosios politikos direktorius Brianas Dittmeieris.

B.Dittmeieris sakė, kad „Abbott Nutrition“ yra išskirtinis tiekėjas visoje šalyje.

„Kiekvieną dieną girdime iš tėvų, kurie yra įskaudinti, pikti, nerimaujantys ir išsigandę“, – sakė jis. „Jų kūdikių gyvybės yra pavojuje“, – pridūrė jis.

Mažmeninės prekybos parduotuvėse lentynos dažnai būna tuščios. Tėvai internete buriasi į „Facebook“ grupes, kad įspėtų vieni kitus apie papildytas atsargas arba pigesnius pirkinius, kurie šiais laikais yra reti, sakė M.Hernandez. „Tai košmaras“, – pridūrė ji.

„Vienoje „Facebook“ grupėje, pavadintoje „parduodami kūdikių mišiniai“, šeštadienį viena motina prašė konkretaus prekės ženklo: „Ieškau „Similac NeoSure“ Arizonos regione! Prašau pagalbos!!“

P.Dittmeieris sakė, kad „skirtingai nuo kitų maisto produktų atšaukimų, kūdikių mišinių tiekimo trūkumas turi įtakos pagrindiniam ar net vieninteliam kūdikių mitybos šaltiniui“. Jis pridūrė, kad netinkama mityba „gali turėti ilgalaikių pasekmių sveikatai“.

Mažmeninės prekybos programinės įrangos bendrovė „Datasembly“ teigė, kad balandžio mėn. visoje šalyje trūko apie 31 proc. mišinių. Septyniose valstijose – Konektikute, Delavere, Montanoje, Naujajame Džersyje, Rodo saloje, Teksase ir Vašingtone – per savaitę nuo balandžio 3 d. šis rodiklis buvo dar didesnis – 40 proc.

Naujausiais duomenimis, per pirmuosius metus kūdikių mišiniams šeimos paprastai išleidžia iki 1 500 JAV dolerių.

P.Dittmeieris sakė, kad trūkumas „ypač jaučiamas kūdikiams, kuriems reikia specialių mišinių, skirtų alergijoms, virškinamojo trakto problemoms ar medžiagų apykaitos sutrikimams spręsti“.

P.Dittmeieris sakė, kad trūkumas „ypač jaučiamas kūdikiams, kuriems reikia specialių mišinių, skirtų alergijoms, virškinamojo trakto problemoms ar medžiagų apykaitos sutrikimams spręsti“.

M.Hernandez sakė, kad jos dukroms, kurių vienai yra 6 mėnesiai, o kitai – 3 metai, abiem reikia tokių specialių mišinių. Pardavėjas, su kuriuo ji susisiekė, pardavė jai 10 skardinių, bet, jos skaičiavimais, jų užteks tik penkioms ar šešioms savaitėms. „EleCare“, kurį ji paprastai perka, buvo vienas iš „Abbott“ produktų, atšauktų vasario mėnesį, sakė M.Hernandez.

Amerikos kūdikių mitybos taryba pareiškime teigė, kad mišinių kompanijos yra „įsipareigojusios užtikrinti, kad, trūkstant kūdikių mišinių, skirtų kiekvienam kūdikiui, būtų jie ir toliau prieinami“. Tačiau P.Dittmeieris teigė negalintis pažadėti, kad bus gaminama daugiau mišinių kūdikiams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas