Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 26

Nuo „Pepco“ iki „Lietpak“: TOP30 didžiausių įmonių, vėluojančių pateikti finansines ataskaitas

Lietuvos įmonės turi prievolę pateikti savo finansines ataskaitas Registrų centrui iki gegužės pabaigos, tačiau nors nuo šio termino praėjo jau trys mėnesiai, ataskaitų vis dar nepateikę 32 tūkstančiai įmonių. Tarp jų – ir tokios žinomos bendrovės, kaip „BTL Group“, „Lietpak“, „Juodeliai“, „Topo grupė“, „Manvest“, „Marijampolės pieno konservai“ ar „Arginta Engineering“. 15min pasidomėjo – kodėl.
Įmonės, vėluojančios pateikti finansines ataskaitas
Įmonės, vėluojančios pateikti finansines ataskaitas / 15min koliažas

Neretai kilus skandalui dėl įtartinos įmonės veiklos ekspertai atkreipia dėmesį ir į raudonas vėliavėles – nepateiktas finansines ataskaitas. Štai, pavyzdžiui, ataskaitas už 2023 metus vėluoja pateikti su problemomis susidūręs startuolis „Kevin EU“, kuriam jau ne vienas kreditorius prašo iškelti bankroto bylą.

Į skandalą dėl pasisavintų lėšų įsipainiojęs startuolis „Contribee“ taip pat nepateikęs finansinių ataskaitų Registrų centrui nei už 2023 metus, nei už 2022 metus.

Lietuvos įmonės finansines ataskaitas, kuriose atskleidžiamos jų pajamos, grynasis pelnas, turtas, įsiskolinimai ir kiti svarbūs rodikliai, privalo pateikti kiekvienais metais iki gegužės 31 dienos. Šie duomenys svarbūs tiek ekonomistams, tiek rinkos dalyviams, tiek ir bendrovės klientams, norintiems suprasti, kaip įmonei sekasi.

Todėl bendrovė, kuri išvis nepateikia finansinės ataskaitos ar dažnai vėluoja ją pateikti, gali sulaukti ir atidesnių žvilgsnių iš rinkos dalyvių, ir sankcijų iš Registrų centro.

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas 15min tvirtino, kad visuomenei gauti tokias ataskaitas laiku yra itin svarbu, nes kuo ilgiau įmonė vėluoja pateikti šiuos duomenis, tuo jie tampa mažiau aktualūs.

„Iš pačių didžiausių įmonių finansinių ataskaitų gali suprasti, kaip sekasi tam sektoriui. Be to, duomenys apie grynąjį pelną, pajamas atsiduria atviruose Registrų centro duomenyse, ką vėliau pasiima Rekvizitai.lt ir kitos platformos. Tai tam tikras atskaitos taškas suprasti, kaip kam sekasi – jei sulauki duomenų iki gegužės vidurio, tai dar nėra pernelyg pasenę, o jeigu praėjusių metų duomenys paskelbti spalį ar lapkritį, tai kuo toliau, tuo jie tampa mažiau įdomūs“, – įsitikinęs ekonomistas.

Bendrovės nuotr./Tadas Povilauskas
Bendrovės nuotr./Tadas Povilauskas

Vis dėlto laiku savo finansinių duomenų nepateikia tūkstančiai ir smulkių, ir labai stambių įmonių. 15min prašymu Registrų centras sudarė TOP30 stambiausių Lietuvos įmonių sąrašą, kurios jau beveik tris mėnesius vėluoja pateikti finansines ataskaitas.

Tarp šių įmonių – ir tokie vardai, kaip „Lietpak“, „Pepco Lithuania“, „Topo grupė“ ar „Avitelos prekyba“.

Įmonės ir ekspertai paaiškino, dėl kokių priežasčių tokios ataskaitos gali vėluoti, o mes patikrinome, ar toks vėlavimas – vienkartinis atsitikimas, ar jau pasikartojanti tendencija.

15min prašymu Registrų centras sudarė ir kitą sąrašą – įmonių, kurios finansinių ataskaitų jau nepateikė trejus metus iš eilės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas