Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netrukus prasidės pajamų deklaravimas: trimis atvejais gyventojų pajamų mokesčio nebesusigrąžinsite

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad oficialus pajamų už 2022 m. deklaravimo laikotarpis prasidės kovo 8 dieną. Štai ką turėtumėte žinoti.
Valstybinė mokesčių inspekcija
Valstybinė mokesčių inspekcija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Kada prasideda ir kada baigsis pajamų deklaravimo laikotarpis?

Deklaruoti pajamas galite kad ir šiandien, tačiau VMI rekomenduoja tai pradėti daryti nuo oficialios pajamų deklaravimo pradžios – kovo 8 d., kad vėliau nereikėtų deklaracijos tikslinti.

Iki to laiko VMI turėtų gauti visus duomenis apie gyventojų gautas pajamas ir patirtas išlaidas iš trečiųjų asmenų. Šiuo metu minėti duomenys vis dar yra atnaujinami ir tikslinami.

Priešingu atveju, pateikus deklaraciją ir sulaukus papildomų trečiųjų asmenų duomenų (pavyzdžiui, informacijos apie pajamas, apie gyventojų patirtas mokslo, draudimo ir kitas išlaidas), gyventojui vėliau gali tekti deklaraciją tikslinti, pažymi VMI.

Vasario pabaigoje duomenis apie pernai gyventojams išmokėtas pajamas buvo pateikę daugiau kaip 90 proc. tai privalančių padaryti mokesčių mokėtojų.

Pajamų už 2022 m. deklaravimui laiko bus užtektinai – deklaravimo laikotarpis baigiasi gegužės 2 d. Nors nemažai gyventojų pajamas deklaruoja savanoriškai, norėdami atgauti permokas, tačiau VMI primena, kad anksčiau deklaravę pajamas nebūtinai anksčiau galės jas ir susigrąžinti – permokų grąžinimo sąrašai sudaromi atsitiktinai.

Jeigu gyventojui susidarė permoka, VMI ją grąžins ne vėliau kaip iki liepos 31 d.

Jeigu bus apskaičiuota, kad esate skolingi gyventojų pajamo mokesčio (GPM), jį taip pat reikia sumokėti iki gegužės 2 d. Kaip primena, VMI mokesčių nesusimokėjus laiku, pradedami skaičiuoti delspinigiai.

Kam privalu ir naudinga deklaruoti pajamas?

Kaip skelbiama VMI tinklapyje, pagrindiniai atvejai, kada asmuo privalo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją (GPM311 forma), yra šie:

  • dėl metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio perskaičiavimo (MNPD);
  • kalendoriniais metais gavus tam tikrų rūšių pajamų, kurios pagal pajamų mokesčio sumokėjimo tvarką priskiriamos B klasės pajamoms (pvz., gavus nuomos pajamų iš kitų gyventojų, palūkanų, pajamų už parduotą 3 metus nuosavybėje neišlaikytą automobilį, darbinių pajamų iš užsienio ir pan.);
  • dėl įregistruotos individualios veiklos pagal pažymą ar turėto verslo liudijimo (net ir tuo atveju, jei pajamų negavote);
  • jeigu yra prievolė deklaruoti turtą (pvz., valstybės tarnautojams, politikams ir pan.);
  • norint pasinaudoti nustatytomis lengvatomis (pvz., už studijas, gyvybės draudimą, įmokas į pensijų fondus);
  • dėl gyventojų pajamų mokesčio perskaičiavimo, taikant progresinį gyventojų pajamų mokesčio tarifą (20 proc., 32 proc.).

Daugiau detalių apie tvarką prieinama ČIA.

Turintiems finansinių sunkumų – galimybė sumokėti dalimis

Jei po pajamų deklaravimo turite sumokėti permoką, bet turite finansinių sunkumų, pateikus deklaraciją nuo balandžio 13 d., galite kreiptis dėl GPM sumokėjimo dalimis.

123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos
123RF.com nuotr./Eurų banknotai ir monetos

Kaip skelbiama VMI tinklapyje, fizinis asmuo gali paprašyti išdėstyti mokestinę nepriemoką, kai:

  • mokestinės nepriemokos suma neviršija 6 000 eurų;
  • prašomas sumokėjimo išdėstymo laikotarpis neviršija 24 mėn., skaičiuojant nuo prašymo pateikimo datos, mokėjimus išdėstant lygiomis dalimis kas mėnesį.

Išsamesnę informaciją galite sužinoti ČIA.

Kaip skirti GPM paramai?

Kaip ir kasmet, dalį savo sumokėto GPM galite skirti paramai. Prašymą pateikti reikia e. būdu vedlio pagalba iki gegužės 2 d.

2023 metais nuo 2022 metais gautų apmokestinamų pajamų galite paskirti tokias pajamų mokesčio dalis:

  • iki 1,2 procento šiems paramos gavėjams:
    • įstaigoms, asociacijoms, visuomeninėms organizacijoms, viešosioms įstaigoms, religinėms bendruomenėms, bendrijoms ir centrams, tarptautinių visuomeninių organizacijų skyriams (padaliniams), kitiems juridiniams asmenims (išskyrus profesines sąjungas ir profesinių sąjungų susivienijimus), kurių veiklą reglamentuoja specialūs įstatymai ir kurių veiklos tikslas nėra pelno siekimas, o gautas pelnas negali būti skiriamas jų steigėjams, dalininkams ar nariams, įregistruotiems paramos gavėjais, ir (ar)
    • meno kūrėjams, paramos gavėjais įregistruotiems Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos tvarkomoje Meno kūrėjo ir meno kūrėjų organizacijų informacinėje sistemoje;
  • iki 0,6 procento — politinėms partijoms, įstatymų nustatyta tvarka įregistruotoms Juridinių asmenų registre ir atitinkančioms įstatymų reikalavimus dėl politinės partijos narių skaičiaus ir kurioms nėra pradėta pertvarkymo ar likvidavimo procedūra;
  • iki 0,6 procento — profesinėms sąjungoms ir (ar) profesinių sąjungų susivienijimams.

Daugiau informacijos apie paramą galite sužinoti ČIA.

Kokie pokyčiai laukia šiais metais?

Pajamų už 2022 m. deklaravimo tvarka beveik nesiskiria nuo pernykštės, tėra tik vienas ryškesnis pokytis.

Pernai pavasarį deklaruodami pajamas už 2021 m. gyventojai dar galėjo susigrąžinti GPM už auklių ir autoremonto bei statybų remonto paslaugas.

Tačiau 2022 m. lengvata tokioms veikloms jau nebebuvo taikoma, todėl šiemet pajamas deklaruojantys gyventojai to padaryti negalės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas