Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Aukšti Turkijos pareigūnai prisidėjo prie tarptautinių sankcijų Iranui apėjimo

Aiškėja naujos detalės apie tai, kaip aukšti Turkijos pareigūnai padėjo Iranui apeiti jam galiojusias tarptautines sankcijas. Tarp Teheranui talkinusių Turkijos pareigūnų minimi ir šalies premjero Recepo Tayyipo Erdogano poltiniai sąjungininkai, rašo naujienų svetainė voanews.com.
Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas
Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Turkija Iranas

Turkijos dienraščiui „Cumhuriyet“ apie operacijas, kuriomis Iranui buvo padedama apeiti sankcijas, pasakojo vienas iš kurjerių Ademas Karahanas. Jis teigė, kad egzistavo dvi grupės, sudarytos iš 22 kurjerių, kurios gabeno Iranui skirtą auksą per Turkijos oro uostus.

Vyriškio teigimu, jos niekada nesusidūrė su jokiomis problemomis, nepaisant to, kad muitinės pareigūnai viską suprato ir žinojo.

„Jie mums pasitikdavo prie oro uosto įėjimo. Rodydavome jiems sąskaitas faktūras ir jie uždėdavo naujus antspaudus ant aukso dėžių po būtinosios patikros“, – pasakojo A.Karahanas.

„Nesudarė mums jokių problemų, nes gaudavo kyšius. Reza Zarrabas (Irano verslininkas, kuriam dirbo A.Karahanas) mokėjo jiems. Pats tai mačiau“, – teigė buvęs kurjeris.

R.Zarrabas yra kaltinamas vadovavimu pinigų plovimu ir aukso kontrabanda užsiimusiai grupuotei Turkijoje, kuri buvo įkurta siekiant apeiti tarptautines sankcijas Iranui.

R.Zarrabas yra kaltinamas vadovavimu pinigų plovimu ir aukso kontrabanda užsiimusiai grupuotei Turkijoje, kuri buvo įkurta siekiant apeiti tarptautines sankcijas Iranui.

Jis, kartu su 20 kitų žmonių, tarp kurių buvo ir trijų buvusių Turkijos ministrų sūnūs, meras, bei aukšto rango politikos ir verslo veikėjai, buvo areštuotas 2013 m. gruodį per specialių antikorupcinį tyrimą.

Tyrimo pabaigoje, 2014 m. spalį, buvo įvardintos daugiau negu 50 įtariamųjų pavardės.

Turkijos policija R.Zarrabą kaltina kyšių davimu tuometiniam šalies ekonomikos ministrui.

Be to, tyrėjai Turkijos valstybės valdomo banko „Halkbank“ generalinio direktoriaus namuose esančiose batų dėžėse rado sugrūstus daugiau negu 4 mln. dolerių.

Tyrėjų teigimu, Iranas parduodavo naftą ir gamtines dujas Turkijai mainais į pavedimus grynaisiais pinigais iš „Halkbank“ laikomų sąskaitų.

Turkijos valstybės valdomo banko „Halkbank“ generalinio direktoriaus namuose esančiose batų dėžėse rado sugrūstus daugiau negu 4 mln. dolerių.

Tam, kad būtų apeitas draudimas pervesti pinigus į Iraną, grynieji pinigai būdavo konvertuojami į auksą, o pastarasis eksportuojamas į Iraną, dažniausiai per Dubajų.

Turkijos policija teigia, kad per trejus metus į Iraną buvo išvežta aukso už 8 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu JAV ekspertai spėja, kad vien tik nuo 2012 m. kovo iki 2013 m. liepos aukso iš Turkijos buvo išvežta už 13 mlrd. dolerių. Pats A.Karahanas spėja, kad eksporto vertė galėjo siekti daugiau negu 20 mlrd. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas