Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turkija susitarė su „Pfizer“ ir „BioNTech“ dėl papildomų 60 mln. vakcinos dozių

„Pfizer“ ir „BioNTech“ ketvirtadienį paskelbė susitarimą dėl papildomų 60 mln. vakcinos nuo COVID-19 dozių pristatymo Turkijai.
Vakcina nuo COVID-19
Vakcina nuo COVID-19 / „Scanpix“ nuotr.

Naujoji vakcinos siunta gali padėti atgaivinti nuo turizmo smarkiai priklausomos šalies vakcinavimo kampaniją, kurios tempai netenkina šalies vadovybės.

Turkijos sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca teigė besitikintis, kad šios papildomos dozės gali padėti 84 mln. gyventojų turinčiai šaliai iki rugpjūčio mėnesio pasiekti „kolektyvinį imunitetą“.

„Pfizer“ ir „BioNTech“ pranešė, kad į sandorį įtraukta galimybė įsigyti dar 30 mln. dozių, taigi bendras JAV ir Vokietijos įmonių sukurtos vakcinos tiekimas Turkijai šiais metais gali pasiekti 120 mln. dozių.

Vokietijos biotechnologijų įmonę „BioNTech“ įkūrė dabartinis jos vadovas Uguras Sahinas su žmona Ozlem Tureci, kurie abu gimė į Vokietiją emigravusių turkų šeimose.

U.Sahinas ne kartą kalbėjo apie savo norą, kad „Pfizer“ ir „BioNTech“ pasiektų didelės vertės susitarimą su Turkija, kuris galėtų padėti šaliai susidoroti su pandemijos sukeltomis ekonominėmis bėdomis.

„Esame laimingi, kad galime reikšmingai prisidėti prie Turkijos vakcinacijos pastangų, ir dėkojame už pasitikėjimą mumis“, – sakoma ketvirtadienį paskelbtame pareiškime.

Televizija NTV pranešė, kad U.Sahinas kiek vėliau ketvirtadienį dalyvaus Turkijos sveikatos ministerijos mokslo tarybos posėdyje.

Šiais metais Turkija susiduria su dar vieno žlugusio turizmo sezono grėsme.

Turizmui netiesiogiai tenka iki 12 proc. Turkijos ekonomikos apimties; jis yra pagrindinis užsienio valiutos šaltinis.

Praėjusį mėnesį įvedus labai griežtą karantiną, Turkijai pavyko sumažinti naujų COVID-19 infekcijų skaičių nuo 60 tūkst. iki 10 tūkst. per parą.

Kai kurios griežčiausios priemonės jau yra atšauktos, tačiau savaitgaliais visoje šalyje vis dar galioja karantinas.

Turkija pradėjo gyventojų skiepijimą Kinijos vakcina „CoronaVac“ sausio viduryje, o nuo to laiko taip pat pasiekė licencijavimo ir gamybos susitarimą dėl Rusijos vakcinos „Sputnik V“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina „Sputnik V“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vakcina „Sputnik V“

Visgi iki šiol pirmąja doze buvo paskiepyti tik 15,6 mln. žmonių, o dvi dozes yra sulaukę 11,7 mln. žmonių.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas buvo iškėlęs vakcinos „CoronaVac“ vėlavimo klausimą Kinijos užsienio reikalų ministro Wang Yi vizito metu kovo mėnesį

Turkija yra oficialiai užregistravusi daugiau nei 45 tūkst. mirčių dėl COVID-19 ir 5,2 mln. infekcijos atvejų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas