Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 02 09 /09:35

„Tvarkiečiai“ siūlo legalizuoti naminukę: tikisi didesnių turistų srautų ir solidesnio biudžeto

„Tvarkiečiai“ Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius nuo spalio siūlo leisti ūkininkams gaminti, laikyti ir vartoti naminę degtinę bei kitus tradicinius gėrimus, ne stipresnius nei 65 proc. Penktadienį parlamentarai teigia registravę tokią Alkoholio kontrolės įstatymo pataisą.
Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius
Remigijus Žemaitaitis ir Vytautas Kamblevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teisė gaminti alkoholinius gėrimus, Seimo narių siūlymu, būtų suteikta tik ūkininkams, kurie teikia kaimo turizmo paslaugas ir yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, tačiau gėrimais nebūtų galima prekiauti ūkininkų parduotuvėse ar turguose.

„Šiais gūdžiais draudimų laikais mes negalime užmerkti akis prieš faktą, kad šiandien naminio alkoholio paplitimas iš tikrųjų yra gana ženklus. Teigti, kad jo nėra, kad jis nevartojamas, kad tai nėra istoriškai susiklosčiusių aplinkybių tęsinys, atėjęs iki šių dienų, turbūt negalima. Manyčiau, kaip kultūrinis paveldas civilizuotai naudojamas alkoholis nėra tokia blogybė kaip blogybė apsimesti, kad jo apskritai nėra.

Naminės degtinės legalizavimas sukeltų suirutę nelegalaus alkoholio gamintojų rinkoje.

Negana to, legalizavus naminukę būtų galima surinkti mokesčių į biudžetą, kartu tai padidintų srautus turistų, kurie atvyktų ragauti mūsų istorinio paveldo. Taip pat naminės degtinės legalizavimas sukeltų suirutę nelegalaus alkoholio gamintojų rinkoje, nes žmonės mieliau eitų degustuoti legalaus produkto negu ieškotų jo šešėlyje“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas R.Žemaitaitis.

Registruodami įstatymo projektą, parlamentarai teigia besiremiantys užsienio patirtimi – esą Austrijoje asmeninį ūkį turintiems asmenims leidžiama neapmokestinant pasigaminti iki 51 litro naminės degtinės; Belgijoje leidžiama visiems piliečiams nekomerciniais tikslais ir nemokant akcizo mokesčio gaminti naminę degtinę be apribojimų; Čekijoje veikia 520 smulkių naminės degtinės (slivovicos, palinkos) fabrikėlių (palirnų), kurie sodininkams teikia paslaugas. Iš savo vaisių ir uogų galima pasigaminti 30 litrų etilo alkoholio per metus, mokant lengvatinį akcizo mokestį. Kasmet Čekijos valstybės iždui palirnos sumoka 220 mln. Eur akcizo.

Kretingos PK nuotr./Kretingos rajone rasta tūkstančiai litrų naminės degtinės.
Kretingos PK nuotr./Kretingos rajone rasta tūkstančiai litrų naminės degtinės.

„Vengrijoje bet kuris pilietis įmonėse iš savo pristatytų abrikosų, slyvų, trešnių, vynuogių per metus gali pasigaminti 50 litrų distiliato, sumokėdamas 400 Eur akcizo mokestį (jei gaminasi per 50 litrų – akcizas siekia 760 Eur, tačiau šią produkciją galima parduoti); Prancūzijoje leidžiama gaminti namų gamybos spiritinius gėrimus savo asmeniniam vartojimui, naudojant tik savo ūkyje išaugintus vaisius ir turintiems degtindarių privilegiją“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Tai ne pirmas kartas kai „tvarkiečiai“ siūlo tokius Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimus. 2013 metais, registruodamas įstatymo pataisas dėl legalios naminukės, R.Žemaitaitis pečius surėmė su socialdemokratu Andriumi Palioniumi. 2013-aisiais Seimas šį klausimą išbraukė iš posėdžio darbotvarkės ir nesvarstė.

Panašius projektus Seimas yra atmetęs ir anksčiau.

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama gaminti naminį alkoholį, nebent tik savo poreikiams skirtą iki 18 laipsnių stiprumo vyną ir sidrą bei iki 9,5 laipsnio alų. Su šiuo metu galiojančia alkoholio gamybos, prekybos ir vartojimo tvarka galite susipažinti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus