Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tvyrant įtampai, Seime – „labai svarbus“ prezidento ir Vyriausybės sutarimas dėl NPD

Pastaruoju metu vėl išaugus politinei įtampai tarp Prezidentūros ir Vyriausybės, Seimo biudžeto ir finansų komitete penktadienį nuskambėjo beveik euforinės kalbos apie rastą sutarimą kelti neapmokestinamųjų pajamų dydį (NPD). „Man atrodo, kad tai yra labai svarbus sutarimas“, – pareiškė komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Tai politikas kalbėjo po to, kai jo vadovaujamas komitetas pritarė NPD didinimui 60 eurų – iki 460 eurų.

„Gerbiami kolegos, nenoriu sakyti, kad istorinis atvejis, bet svarbus atvejis, kurį labai norėčiau užfiksuoti, kad tiek Vyriausybės, tiek prezidento nuomonė sutampa šiuo atveju“, – penktadienį BFK posėdyje tvirtino M.Majauskas.

„Girdėjome prezidento atstovo išsakytą poziciją, kuriuo išsakomas, na, neprieštaravimas, o atsargus pritarimas Vyriausybės siūlomam variantui. <...> Man atrodo, kad tai labai svarbus sutarimas. Pirmas sutarimas dėl politinės krypties, kuomet einama į mažiausiai uždirbančių asmenų pajamų didinimą“, – BFK posėdyje kalbėjo jo pirmininkas.

Tokia replika nuskambėjo po eilės valdančiųjų ir prezidento Gitano Nausėdos susikirtimų. Paskutinis jų įvyko trečiadienį vetavus Seimo priimtą įstatymą dėl mokamų testų nepasiskiepijusiems darbuotojams.

Anksčiau prezidentas ir premjerė buvo apsikeitę aštriomis replikoms dėl vakcinacijos tempo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nesibaigiančios įtampos tarp G.Nausėdos ir valdančiųjų: kur šuo pakastas?

Pritarė NPD didinimui

BFK penktadienį pritarė NPD didinimui 60 eurų – iki 460 eurų. Pakeitus jo apskaičiavimo formulę pajamos „į rankas“ padidėtų tik uždirbantiems iki vieno vidutinio darbo užmokesčio (VDU), kuris antrąjį šių metų ketvirtį siekė 1566 eurus (iki mokesčių), o kitąmet, pagal Finansų ministerijos prognozes, jis turėtų siekti 1678 eurų.

Kaip sakė BFK pirmininkas Mykolas Majauskas, gyventojams, gaunantiems minimalų mėnesio atlyginimą (MMA, nuo sausio – 730 eurų), padidinus NPD liktų 15 eurų, o uždirbantiems pusę VDU – 13 eurų. Papildomos naudos iš NPD didinimo negautų uždirbantieji daugiau nei vieną VDU.

BFK taip pat apsvarstė ir prezidento Gitano Nausėdos šį pavasarį teiktą siūlymą didinti NPD 50 eurų – iki 450 eurų.

Pasak M.Majausko, tokiu atveju nuo MMA iki pusės VDU dydžio pajamų gavėjams papildomai liktų po 13 eurų, nuo pusės iki vieno VDU – 9 eurai, o gaunantieji virš 1,5 VDU naudos nepajustų.

Seimas kitų metų biudžetą turėtų priimti gruodžio mėnesį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas