Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas atskleidė, kad lojalumo kortelės galėtų būti naudojamos siekiant greičiau nustatyti vėžio atvejus

Parduotuvių lojalumo kortelės galėtų būti naudojamos siekiant anksčiau nustatyti vėžio atvejus, atsižvelgiant į įsigytus nereceptinius vaistus, rodo novatoriškas tyrimas, rašo dailymail.co.uk.
Lojalumo kortelės
Lojalumo kortelės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tyrėjai nustatė, kad toms moterims, kurios dažniau pirko vaistų nuo skausmo ir virškinimo sutrikimų, vėliau buvo diagnozuotas kiaušidžių vėžys.

Šie pirkimo įpročių pokyčiai buvo pastebėti likus aštuoniems mėnesiams iki diagnozės nustatymo, todėl galima manyti, kad šie duomenys galėtų būti naudojami kaip ankstyvojo perspėjimo sistema.

Siekiant išsiaiškinti, ar 283 moterys per šešerius metus „Boots“ ir „Tesco“ parduotuvėse Jungtinėje Karalystėje pirko vaistus, kurie gali būti susiję su kiaušidžių vėžiu, buvo tiriami jų pirkiniai. 153 pirkėjoms buvo nustatytas kiaušidžių vėžys, o likusioms – ne.

Dalyvių taip pat buvo paprašyta užpildyti klausimyną apie rizikos veiksnius, simptomus ir apsilankymų pas šeimos gydytoją skaičių per metus iki kreipimosi dėl vėžio ar jo diagnozės nustatymo.

Vidutiniškai kiaušidžių vėžiu susirgusios moterys simptomus pradėjo atpažinti likus maždaug keturiems su puse mėnesio iki diagnozės nustatymo, o pas šeimos gydytoją apsilankė maždaug po mėnesio, nustatyta vėžio tyrimų organizacijos „Cancer Research UK“ finansuotame tyrime.

Pagrindinis tyrimo autorius gydytojas Jamesas Flanaganas iš Londono imperatoriškojo koledžo sakė, kad šis tyrimas rodo, kad dar gerokai prieš tai, kai moterys atpažįsta savo simptomus kaip pakankamai nerimą keliančius, kad kreiptųsi į šeimos gydytoją, jos gali juos gydyti namuose.

„Tikimės, kad dėl šio tyrimo kiaušidžių vėžio simptomai bus pastebėti anksčiau ir pagerės pacientų gydymo galimybės“, – viliasi jis.

Kiaušidžių vėžys yra šeštas pagal dažnumą vėžys Jungtinėje Karalystėje – kasmet diagnozuojama apie 7 400 atvejų, o kasmet nuo šios ligos miršta daugiau kaip 4 000 žmonių.

Simptomai: apetito praradimas, pilvo skausmas ir pilvo pūtimas, todėl moterys dažnai griebiasi nereceptinių vaistų, pavyzdžiui, antacidinių preparatų, nes nemano, kad jų būklė yra rimta.

Todėl daugeliui sergančiųjų vėžys diagnozuojamas tik tada, kai išplinta, o tai sumažina jų išgyvenimo galimybes nuo 93 proc. (pirmos stadijos) iki 13 proc. (ketvirtos stadijos). Vienas iš penkių vėžio atvejų diagnozuojamas greitosios pagalbos ir skubios pagalbos skyriuje, o daugelis pacienčių yra per prastos savijautos, kad galėtų gauti veiksmingą gydymą.

Ekspertai teigė, kad norint patvirtinti rezultatus, kurie buvo paskelbti žurnale „JMIR Public Health and Surveillance“, reikia atlikti daugiau tyrimų. Jie taip pat tiria, ar perkant be recepto parduodamus produktus būtų galima panašiai tirti ir įpėti apie kitų vėžio rūšių, pavyzdžiui, skrandžio, kepenų ir šlapimo pūslės, ankstyvąsias stadijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas