Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: beveik pusė šalies gyventojų investicijas į energetinę nepriklausomybę laiko tvaraus investavimo dalimi

Beveik pusė (42 proc.) lietuvių investicijas į atsinaujinančią energiją laiko tvariomis investicijomis, šioje sudėtingoje geopolitinėje situacijoje stiprinančiomis Lietuvos energetinę nepriklausomybę, rodo SEB užsakymu atlikta Baltijos šalių gyventojų apklausa. Panašiai galvoja ir Baltijos šalių kaimynai – Latvijoje ir Estijoje tvarumą su energetine nepriklausomybe sieja po 27 proc. gyventojų, pranešė SEB.
Eurai
Eurai / 123RF.com nuotr.

„Mažindami šalies priklausomybę nuo užsienio energijos išteklių, įskaitant rusišką naftą ir dujas, turime galimybę tuo pačiu sumažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro, diegti mažiau klimatui kenksmingus energetikos sprendimus bei užtikrinti ilgalaikę stabilią grąžą.

Pensijų kapitalas neabejotinai yra vienas iš energetinę nepriklausomybę didinančių projektų finansavimo šaltinių. Vien SEB pensijų fonduose Baltijos šalyse sukaupta 3,7 mlrd. eurų turto. Toks fondų dalyvių turtas yra galingas finansinis įrankis, ne tik uždirbantis grąžą fondų dalyviams, bet ir galintis turėti nemažą poveikį mūsų visuomenei ir aplinkai“, – sako Paulius Kabelis, „SEB investicijų valdymo“ Investicijų valdymo grupės vadovas.

Baltijos šalių SEB pensijų fondų dalyviai jau yra tarp didžiausių investuotojų į Baltijos šalių atsinaujinančios energijos bendroves „Enefit Green“, „Ignitis“, „Latvenergo“ ir Baltijos šalyse atsinaujinančios energijos projektus vystantį „BaltCap Infrastructure“ fondą.

„Jei tikėtina grąža klientams atitinka mūsų lūkesčius, visada džiaugiamės galėdami investuoti į tvarią veiklą vykdančias bendroves. Nors iki šiol Baltijos šalių rinkoje tokių galimybių skaičius buvo gana ribotas, jų atsiranda vis daugiau. Karas Ukrainoje ir susiklosčiusi sudėtinga geopolitinė ir energetikos sektoriaus situacija regione dar labiau paskatino Vyriausybę ir verslą greičiau siekti energetinės nepriklausomybės. Panašius strateginius tikslus turi ir mūsų kaimynės Latvija ir Estija. Norint pasiekti reikšmingų pokyčių energetikos sektoriuje, reikės didžiulių investicijų, ir pensijų fondų turtas tikrai galės būti reikšminga būsimų investicijų dalis“, – teigia P.Kabelis.

Šiuo metu Lietuvos pensijų kaupimo bendrovių valdomuose pensijų fonduose kaupia apie 1,4 mln. šalies gyventojų, jų sukauptas turtas, š. m. kovo mėn. pabaigos duomenimis, buvo beveik 6 mlrd. eurų.

Apklausą SEB užsakymu šių metų kovą ir balandį trijose Baltijos šalyse atliko tyrimų bendrovė „Norstat“. Joje dalyvavo 1000 lietuvių, 1005 latviai ir 1000 estų nuo 18 iki 74 metų amžiaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento