Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tyrimas: didžiųjų įmonių vadovai nusiteikę investuoti ir dairosi galimybių

Naujausio „EY CEO Outlook Pulse“ tyrimo išvados ir pirmą kartą sudarytas pasaulinis Verslo vadovų pasitikėjimo indeksas (angl. „CEO Confidence Index“) rodo, kad didžiosiose bendrovėse vyrauja pasitikėjimas dėl ekonomikos augimo per artimiausius 12 mėnesių. Ateinančių metų perspektyvas 7 iš 10 vadovų (69 proc.) vertina kaip nuteikiančias optimistiškai, rašoma pranešime spaudai.
Ruduo Vilniuje
Ruduo Vilniuje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Įmonių vadovai visame pasaulyje pripažįsta, kad susiduria su įvairiais iššūkiais, kylančiais dėl nestabilios ir dažnai nenuspėjamos aplinkos. Vis dėlto išlieka tvirtas pasitikėjimas, kad pavyks įgyvendinti artimiausio laikotarpio planus ir pasiekti tikslus, nepaisant aiškiai įvardijamų trikdžių: žaibiškas transformacijas sukeliančių technologinių inovacijų, kintančios vartotojų elgsenos, geopolitinių įvykių“, – tarptautinio tyrimo, per kurį buvo apklausta 1200 vadovų iš stambių pasaulio bendrovių, išvadas apibendrina Leonas Lingis, profesinių paslaugų bendrovės EY vykdantysis partneris Baltijos šalyse.

Bendrovės nuotr./Leonas Lingis
Bendrovės nuotr./Leonas Lingis

Atkreipė dėmesį į pasitikėjimo svarbą

Apklausos rezultatai patvirtino nuolatines vadovų pastangas sekti ir analizuoti besikeičiančią aplinką.

Analitinis aplinkos veiksnių ir sąveikų vertinimas stiprina pasitikėjimą: daugiau negu pusė (54 proc.) optimistiškiausiai ateities perspektyvas vertinančių vadovų mano, kad jų įmonės yra pasirengusios transformacijoms ir yra tarp pirmaujančių savo pramonės sektoriuje. Mažiau optimistiškai nusiteikę vadovai kur kas rečiau (8 proc. apklaustųjų) nurodė, kad jų valdomos bendrovės žengia priekyje.

EY tyrimo autoriai respondentų optimizmą ir pasitikėjimą ateitimi laiko ženklu, kad kitąmet pasaulio rinkose gali suaktyvėti įmonių susijungimų ir įsigijimų atvejų. Dauguma (78 proc.) vadovų nurodė, kad atsižvelgdami į pagrindinę strategiją šiuo metu yra sutelkę dėmesį į savo verslo portfelį ir svarsto pokyčius, kurie padėtų geriau prisitaikyti prie esminių aplinkos iššūkių. Net 98 proc. iš šių apklaustųjų grupės per ateinančius 12 mėnesių planuoja kokius nors sandorius. O vertinant visų respondentų atsakymus, paaiškėjo, kad įsigijimus planuoja 37 proc. vadovų.

Lygindami didžiausią optimizmą išreiškusiųjų grupę su mažiausiai optimistiškai nusiteikusiais, ekspertai pastebi, kad artimiausiais mėnesiais vadovų sprendimus stipriai veiks pragmatiškas tikėjimas ateitimi ir baimė likti nuošalyje. Teigiama, kad vis daugiau vadovų stengsis pereiti nuo reaktyvių prie proaktyvių sprendimų, kad efektyviau valdytų tvarią verslo raidą, o aplinkos permainas išnaudotų pranašumui kurti.

Keičiasi požiūris į verslo portfelį

EY vykdantysis partneris Baltijos šalyse L. Lingis atkreipia dėmesį į tarptautinio tyrimo išvadą, kad įmonių vadovai vis dažniau pabrėžia, jog tradicinis strateginis planavimas ir portfelio valdymas nebėra toks veiksmingas kaip anksčiau, todėl verta keisti portfelio peržiūros ir vertinimo procesus.

„EY CEO Outlook Pulse“ atskleidė, kad 24 proc. respondentų pripažįsta, jog dabartinės portfelio peržiūros nėra pakankamai agresyvios, o dar 23 proc. teigia, kad peržiūrų procesas atrodo pernelyg reaktyvus – nespėjama paskui tendencijas. Tuo pat metu dauguma vadovų išreiškia norą spartinti inovacijas ir verslo transformaciją, siekiant, jog verslas išlaikytų ir stiprintų pozicijas bei lenktų konkurentus.

Atsakydami į klausimus apie artimiausius planus, beveik pusė vadovų (47 proc.) nurodė, kad ketina aktyviai siekti strateginės partnerystės su trečiosiomis šalimis. 44 proc. planuoja verslo pardavimo sandorį arba pirminį viešąjį akcijų siūlymą (IPO). 37 proc. pirmenybę teiktų įmonių susijungimo ir įsigijimo sandoriams.

Artimiausių mėnesių investavimo kryptimis vadovai nurodė JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Meksikos ir Vokietijos verslus. Tarp investicijoms patraukliausių sektorių minimi bankininkystė, turto valdymas, žiniasklaida ir pramogos, vartojimo prekės, draudimo paslaugos.

Daugiausia dėmesio tenka technologijų naujovėms

Per apklausą taip pat išryškėjo, kaip dauguma vadovų pasaulyje mato didžiausius trikdžius ir virsmus, kuriuos patiria ištisi ekonomikos sektoriai.

Netikėtas ir staigias transformacijas sukeliančios naujos technologijos, akivaizdu, šiuo metu laimi daugiausia vadovų dėmesio, nes jas prioritetu laiko 38 proc. respondentų, ketinančių kurti inovacijas, naujus verslo modelius ir užtikrinti konkurencinį pranašumą.

Kaip kitus svarbiausius veiksnius įmonių vadovai nurodo klientų kintančių poreikių poveikį verslui, besikeičiančią pasaulinę ekonominę ir geopolitinę aplinką, reguliacinius pokyčius ir dėl tiekimo grandinių kylančius klausimus.

Visą tyrimą (anglų k.) galima rasti čia: „EY CEO Outlook Pulse“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas