Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: Lietuvos gyventojai labiausiai vertina namus ir bijo gaisro

Mobilusis telefonas Lietuvos gyventojams yra trečias pagal svarbą turtas po būsto ir automobilio. Išmanųjį telefoną ir nešiojamąjį kompiuterį kaip turtą įvardija beveik kas antras Lietuvos gyventojas, rodo tyrimas.
Įvykio vietoje
Gaisras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Namai Lietuvos gyventojams, apklausos duomenimis, yra pats brangiausias materialus turtas. Tokios nuomonės laikosi 91 proc. gyventojų.

Ir mieste, ir kaime gyvenantys žmonės labiausiai bijo netekti savo būsto – namo arba buto. Taip pat bijo netekti automobilio, kurį kaip svarbų turtą įvardija 53 proc. gyventojų. Išmanųjį telefoną ir nešiojamą kompiuterį svarbiais laiko 43 proc. apklausos dalyvių. Tarp atsakymų kaip brangiausias turtas taip pat minima vaizdo, garso ir buitinė technika, meno dirbiniai, sodyba, drabužiai ir avalynė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./ Telefonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./ Telefonas

„Apklausos duomenys parodė, kad tiek mieste, tiek kaime gyvenantys žmonės per gyvenimą sukauptu turtu laiko tuos pačius dalykus. Skirtingai interpretuojama tik turto vertė, tačiau brangiausia, ką turi Lietuvos žmonės, yra namai. Jų labiausiai bijoma netekti“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas draudimo bendrovės „Gjensidige“ generalinis direktorius Marius Jundulas.

„Namų svarbą lietuvių sąmonėje sunku būtų kuo nors pakeisti, o automobilis taip pat jau yra užsitikrinęs mūsų šalies žmonių gyvenime ištikimo tarno vietą. Būtina atkreipti dėmesį, kad šie abu daiktai išties brangiai kainuoja. Todėl šių daiktų funkcinė būtinybė ir kaina iškelia juos į svarbiausių daiktų pirmąsias sąrašo vietas“, – tvirtina bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas.

Tai, kad telefonas atsidūrė tarp trijų svarbiausių Lietuvos gyventojams daiktų, I.Zoko nuomone, yra nuoroda į modernų žmogų.

„Kaip namas bei automobilis, taip ir telefonas gali būti socialinio statuso simboliu, tačiau tokia didelė išmaniųjų telefonų svarba lietuviams yra labiau susijusi su praktiniais šių daiktų aspektais. Išmanusis telefonas tam tikra prasme saugo ir administruoja žmonių profesinio, socialinio ir netgi intymaus gyvenimo duomenis, todėl jo praradimas dažniausiai yra rimta problema. Duomenys ir informacija vis dažniau įvardijama kaip didžiausia pasaulio vertybė, o tyrimo duomenys atskleidžia būtent šią tendenciją. Mūsų asmeninio pasaulio duomenys ir informacija sukasi aplink išmanųjį telefoną, todėl žmonėms jis toks svarbus“, – aiškina jis.

123rf.com nuotr./Ugnis
123rf.com nuotr./Ugnis

Lietuvos gyventojai taip pat labai baiminasi gaisro, kuris galėtų nuniokoti jų namus.

„Ši baimė yra tikrai pagrįsta, nes gaisras yra tokia nelaimė, kuri, lyginant su kitais nelaimingais atsitikimais būste, atneša pačius didžiausius finansinius nuostolius. Išplitus ugniai žmonės paprastai jau nieko nebegali sustabdyti, tokiais atvejais belieka tik bėgti ir saugoti savo pačių ir artimųjų gyvybes“, – tikina M.Jundulas, pridurdamas, kad ugnis padaro kelis kartus didesnius nuostolius nei kitos nelaimės.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą apie turtą prieš mėnesį draudimo bendrovės „Gjensidige“ užsakymu atliko „Spinter tyrimai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai