Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukraina pasiekė ginčo dėl „Janukovyčiaus skolos“ atnaujinimo JK Aukščiausiame teisme

Jungtinės Karalystės Aukščiausiasis Teismas paskelbė atnaujinsiąs ginčo tarp Ukrainos ir Rusijos dėl vadinamosios „Janukovyčiaus skolos“ nagrinėjimą ir jį atliksiąs visapusiškai.
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / „Scanpix“/AP nuotr.

Ukraina 2013-ųjų pabaigoje Rusijos tikslinių obligacijų pavidalu paskolintus 3 mlrd. JAV dolerių laiko Kremliaus šeimininko Vladimiro Putino „padėka“ Europos Sąjungos asociacijos sutarties tuomet nepasirašiusiam buvusiam Ukrainos lyderiui Viktorui Janukovyčiui, kuris per 2014-ųjų pradžioje Kijeve įsiplieskusią revoliuciją pabėgo į Rusiją.

Ukrainai šių 3 mlrd. dolerių negrąžinus laiku – iki 2015 metų pabaigos – Rusija kreipėsi į tarptautinį teismą Londone.

Londono Aukštasis Teismas Rusijos ieškinį Ukrainai nagrinėti ėmėsi 2016-ųjų sausį, o 2017 metų kovą jį patenkino, Kijevo prieštaravimo argumentus, įskaitant dėl šios paskolos teisėtumo bei Rusijos politinio spaudimo ES asociacijos sutarties siekusiai Ukrainai, atmetęs kaip nepakankamus. Kijevui buvo nurodyta grąžinti skolą, sumokėti susikaupusias palūkanas ir delspinigius.

Ukrainai tokią nutartį apskundus, Apeliacinis teismas Londone 2018-ųjų rugsėjį nurodė šią bylą nagrinėti iš naujo ir iš esmės, nusprendęs, jog pirmosios instancijos teismas klaidingai neatsižvelgė į Ukrainos pateiktus argumentus.

2019 metų pabaigoje JK Aukščiausiasis Teismas, baigęs klausymus šio bylos nagrinėjime, nusprendė nutarties skelbimą atidėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas